Акценти
Начало / Образование / Министър Мариана Георгиева: Министерството на спорта ще отпусне средства за ремонт на Спортното училище в Плевен

Министър Мариана Георгиева: Министерството на спорта ще отпусне средства за ремонт на Спортното училище в Плевен

Министерството на младежта и спорта има разчети за ремонт на две държавни спортни училища в страната, едното от които е това в Плевен, съобщи днес министърът на спорта Мариана Георгиева, която беше на работна среща в Спортното училище в града.

Посещението в Плевен е първата от поредиците срещи, заложени в програмата на Мариана Георгиева, на които тя ще се запознае със състоянието на сградния фонд и учебно-тренировъчната база на държавните спортни училища. По думите й, те не са в завидно състояние и Министерството на младежта и спорта и кабинетът на Пламен Орешарски имат воля за намиране на начин за обнвовяването им.

Посещението ни е една от тежките работни стъпки към действия, които да покажат новостите в политиката на кабинета Орешарски, изтъкна министър Георгиева.

Тя съобщи, че в Министерството на младежта и спорта отлежава проект за ремонт в Спортното училище на стойност 2 млн. лв. Сега експерти ще разгледат подробно проекта, за да бъде той прецизиран и да се определи точният размер на необходимата сума. И ако се окаже, че е необходимо леко завишаване на сумата, ще го направим, каза Георгиева и добави, че е почувствала като сериозно задължение  да помогне за изпълнението на този ремонт, след като на два пъти училището е можело да бъде затворено от РЗИ. Няма как да искаш постижения от децата, които са  отдали сърцето си за спорта, при положение че ги поставяш в рискова обстановка, изтъкна министърът на спорта.

Основание за конкретните й разговори с ръководството на плевенското училище й дава променената философия на правителството за бюджет 2014, в който се предвижда вече до 100% от непотърсените печалби от  Спортния тотализатор да бъдат заделяни за физическо възпитание и спорт.

„Аз неведнъж съм споделяла, че трябва да се възстанови естествената връзка между масовия спорт, спотртните училища и елитния спорт. Това не са паралелни писти, а става въпрос за естествена спирала и в нея държавните спортни училища имат възлова връзка”, допълни Мариана Георгиева.

На срещата днес в Спортоното училище присъства областният управител Илиян Йончев, зам.-областният Енгин Кючуков и главният секретар на Областната администрация Емил Димитров. В това министър Георгиева видя добър знак, че при изпълнението на конкретните дейности по проекта за ремонт на училището, може да се разчита на подкрепа от Областната управа. 

Прочетете също:

Разрешение за строеж на нова сграда за училище „Валери Петров” издаде Община Плевен

Издадено е разрешението за строеж на нова сграда за основното училище „Валери Петров”, съобщи Главният ...