Акценти
Начало / Икономика / Министър Драгомир Стойнев направи първа копка на завода за автомобилни кабели в Плевен

Министър Драгомир Стойнев направи първа копка на завода за автомобилни кабели в Плевен

първа копка на завод за кабели

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев направи първа копка на фабрика за автомобилни кабелни системи на „Нексанс Аутоелектрик” (НА), която ще се намира в жк ”Сторгозия” в Плевен. В символичния старт на строителството участваха още областният управител Илиян Йончев, кметът на града проф. Димитър Стойков, Инго Херцог, мениджър на фабриката на инвеститора, Филип Пашов, изпълнителен директор на „Бългериън пропърти девелъпмънтс“ (БПД), която ще изгради обекта и е собственик на парцела, и Минко Борджуков, управител на същата компания.

Инго Херцог
Инго Херцог

На церемонията присъстваха почти всички народни представители от Плевенска област, Светослав Младенов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, както и на други представители на националната и местна администрация.

първа копка на завода за автомобилни кабели

До края на ноември 2014 годината БПД ще изгради за фабриката на НА производствена, складова и административна инфраструктура на площ от 5 300 кв м върху свой собствен терен. Предвижда се производството да заработи до края на годината, като фабриката ще осигури поетапно 600 работни места. Фабриката ще произвежда автомобилни кабелни системи за световноизвестни марки автомобили като BMW, Ауди, Фолксваген и Опел. След завършване на строежа германският инвеститор влиза в експлоатаци по силата на 10-годишен договор за наем с възможност за продължаването му.

първа копка на завода за кабели
Участниците в първата копка получиха плакети от събитието.

Фабриката ще е част от Индустриален и Логистичен парк, който ще бъде изграден в бъдеще, уточни Херцог. Той добави, че Плевен е избран за инвестиционните им намерения заради индустриалното му минало и уточни, че паралелно със строителството ще се извършва обучение на кадрите. В дългосрочен план компанията си запазва възможността да разшири производството и да увеличи площта с 10 000 кв м.

Инвестицията до момента възлиза на 13 млн евро плюс 3 млн лева, с които БПД са закупили терена от Община Плевен.

„Когато дойдоха партньорите от „Нексънс“ преди 6 месеца, видях светлина в тунела и смятам, че това е един добър проект, който показва как могат да си партнират държавата и местната власт. На територията на Област Плевен предстоят и други такива щастливи събития“, подчерта областният управител.

Кметът на Плевен изтъкна, че това е най-голямата инвестиция в годините на прехода и добави, че скоро в региона ще има и друга.

Драгомир Стойнев - Илиян Йончев

завод за кабели

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. Защо прави той точно първа копка на нещо, за чието привличане като инвеститор няма никаква заслуга? Дойде от Ловеч да изхарчи няколко десетки лева народна пара, за да открие завод, да си припише заслугата? С чужда пита помен прави…