Акценти
Начало / Икономика / Министър Дончев: Трябва да се научим да играем на дълъг пас

Министър Дончев: Трябва да се научим да играем на дълъг пас

Дълбоко нередно е само експертите и политиците да определят приоритетите за следващия програмен период, през който България ще усвоява близо 20 милиарда лева. И гражданите, и бизнесът имат право, а също и задължението да имат мнение, да имат искания. Това заяви министърът по управление на европейските средства Томислав Дончев днес в Плевен преди започването на бизнес форум „Регионално развитие, инвестиции, печалби“.

Една от основните теми, обсъждани на форума, е именно по какъв начин е редно бизнесът да се включи в регионалното планиране и подготовката на приоритети за следващия програмен период.

Министър Дончев изтъкна, че един от големите проблеми на България е „навикът да си гледаме върховете на обувките, да гледаме само това, което ще ни се случи утре”. Докато рецептата за успех изисква да се гледа много напред, защото понякога са нужни година –две за подготовка, за да отговориш адекватно на събитията. Това важи както за бизнеса, така и за държавните институции, подчерта Томислав Дончев, допълвайки образно мисълта си, че „трябва да се научим да играем на по-дълъг пас”.

Все пак министърът по управление на европейските средства отчете, че през последните няколко години българският бизнес направи голям прогрес и предлаганите проекти по европейски програми са с много по-високо качество в сравнение с първите години. „Скъсахме с проблема за нереалистичните очаквания. Тогава някои си мислеха, че европейските пари се дават на калпак и просто трябва да се наредиш, за да си ги вземеш. Сега отношението е много по-сериозно, има по-сериозна дисциплина при харченето на парите, а нарушенията са доста по-малко. Считам, че както държавната администрация, така и бизнесът отбелязаха голям ръст. Което е добре не само за тях, а е добре и за България”, подчерта министър Дончев.

Основните инструменти за подпомагане на българския бизнес са по ОП „Конкуретноспособност”, по която има над половин милиард лева плащания към фирми. „Очаквам през втората половина на тази година голяма част от тези средства да излязат на пазара”, каза Томислав Дончев.

В днешния бизнес форум, организиран от сп. „Мениджър“ по инициатива на плевенския бизнес, участваха близо 40 бизнесмени от общината.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...