Акценти
Начало / Здравеопазване / Министър Атанасова: Видях десетгодиши деца, които тежат едва 5-6 килограма

Министър Атанасова: Видях десетгодиши деца, които тежат едва 5-6 килограма

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова извърши днес внезапна проверка в Дома за медико-социални грижи за деца до 3 г. в Плевен, заедно с ресорния зам.-министър и директора на Инспектората към здравното министерство. Проверката е заради сигнал от неправителствени организации за сериозни нарушения в Плевенския дом.

„От скорошна проверка, която е приключила на 29 март, знам, че Дома разполага с достатъчно персонал за адекватна грижа, но в отделенията видях деца на 16 години, които тежат 16 кг. Видях деца, които са на 10 години, а тежат едва 5-6 килограма”, каза веднага след проверката министър Атанасова.

Децата били добре облечени, с памперси, а леглата им били с чисти чаршафи, но по думите й това било заради проверката, за която е изтекла информация. Основание за твърдението на министър Атанасова е, че в пералното отделение видели напикани чаршафи, което показвало, че децата не винаги са с памперси, въпреки обратното твърдение на персонала. В същото време в склада на дома имало достатъчно пелени за еднократна употреба.

При проверката били открити кашони с играчки, за които дори и главният счетоводител не знаел, а още по-малко от кого са дарени.

Това означава, че се допуска в Дома да влизат дарения, за които няма яснота от кого са и какви са, подчерта Десислава Атанасова.

Предстои да бъде направен опис на всичко налично в складовете, а здравният министър очаква в най-скоро време от Инспектората на Министерството на здравеопазването да дадат заключение за наличните хранителни продукти и за тяхното съхранение, тъй като проверяващите и тук се натъкнали на груби нарушения. Министър Атанасова оповести част от предварителния доклад , според който децата се хранят  максимум по пет минути и храната, която трябва да изядат – първо, второ, трето, се смесва и се дава с шише с биберон, без значение на колко години са.

Не се полага достатъчна грижа и за здравите деца, които са в дома. Защото има деца на 2-3 години, които не говорят и почти не могат да ходят, са констатирали при внезапната проверка.

В следващите няколко дни ще има окончателен доклад и ще взема незабавни мерки, които със сигурност ще бъдат дисциплинарни, обяви Десислава Атанасова и допълни, че това явно е наложително, след като през 2011 г. предишният директор на Дома е уволнен дисциплинарно за същите нарушения, а видно нищо не се е променило. В момента е обявен конкурс за нов директор.

Министър Атанасова обяви още, че Плевенският дом е включен за финансиране  в програмата на здравното министерство за извежданена децата, за да им се осигури съвсем друга среда за живот. Това, което видяхме тук, не е едостойно за нито един човек, категорично заяви здравният министър.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...

Един коментар

  1. манипулации

    за манипулациите и лицемерието: http://wertyusa1.blogspot.com/2012/04/blog-post_07.html