Акценти
Начало / Образование / Министър Анелия Клисарова: Да обвържем висшето образовоние с работните места и с бизнеса

Министър Анелия Клисарова: Да обвържем висшето образовоние с работните места и с бизнеса

проф. Анелия Клисарова

Обвързването на висшето образование с работните места и бизнеса е сред основните пунктове, залегнали в Стратегията  за висшето образование, която тази сряда се очаква да бъде приета. Това каза днес в Плевен министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, която даде стартът на изграждането на сграда за новия факултет по фармация на Медицински университет – Плевен.  Министър Клисарова посочи, че в Стратегията се обръща особено внимание именно на това как  и защо бизнесът може да участва във висшето образование.

Пример за това са изготвените с участието на бизнеса магистърски програми, така че уменията, които получават студентите,  да им позволяват направо да бъдат включени в работната среда и да няма нужда от допълнителна квалификация и обучение в началото, отбеляза Анелия Клисарова.

По думите й медицинските университети са добър пример колко важна е практическата подготовка за студентите, заради стажовете, които студентите по медицина имат. Това трябва да стане практика и за останалите университети, подчерта проф. Клисарова..

Специално министърът на образованието обърна внимание колко сериозно и отговорно протичат стажовете на студентите в Медицинския университет в Плевен. Тя отбеляза като голям плюс за студентите в плевенското висше училище  досегът им с най-висшите технологии в медицината, като ендоскопските техники и роботизираната хирургия.

Други основни пунктове в Стратегията са, че  се залага на повече участие на държавата в управлението на държавните университети, като е заложено до 2020 г. 20% от финансирането на държавните университети да е обвързано с качеството на обучението. В момента едва 4% от държавната субсидия е обвързана с този показател.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...