Акценти
Начало / Образование / Министърът на спорта поканен да открие среща по международен проект на Спортното училище

Министърът на спорта поканен да открие среща по международен проект на Спортното училище

пепа Борисова проект Спортно училище
Пепа Борисова откри специален информационен кът при старта на проекта. Снимка: архив ИнфоПлевен

От 22 до 28 март Спортно училище „Георги Бенковски” в Плевен ще е домакин на втората международна среща по проекта „Младите граждани на Европа – нашето бъдеще. Пътят на знанието, израстването и осъзнаването” по европейската програма за образование, обучение, младежта и спорта “Еразъм +”. В срещата ще се включат участниците от училищата партньори по проекта от Полша, Румъния, Турция, Хърватска, Италия и Финландия. Това съобщи на пресконференция днес директорът на Спортното училище Петър Георгиев.

На 23 март в зала „Плевен” на Областна администрация ще бъде официалното откриване на партньорската среща, на която е поканен да присъства министърът на спорта Красен Кралев и неговият заместник Калин Каменов.

Мотото на срещата в Плевен е „Европейските измерения в спорта” и програмата включва много спортни игри и турнири, обясни Пепа Борисова, координатор на проекта. Ще има демонстрации на карате и акробатика. Пепа Борисова сподели и любопитен факт – колега от Полша ще организира урок по ръгби, в който са изявили желание да се включат всички от полската група, а в нея има само от момичета. В програмата са включени и уроци по български език, запознаване с кирилицата, урок за българските традиции и изработка на мартенички. Гостите ще засадят дръвчета в двора на Спортното училище. Предвидени са и посещения на исторически забележителности и музеи в Плевен, Велико Търново и Арбанаси.

Проектът стартира  през октомври миналата година. В  продължение на две години над 700 ученици от седемте държави, подкрепени от 120 учители,  ще се включат в различни дейности, които ще им помогнат да намерят своето място в европейската общност.  В края на проекта  ще бъдат изработени  два финални продукта – „Нашият речник“ и „Гид в бъдещето“. Те ще представят дейностите по проекта през тези две години, обясни Борисова. Гидът  ще бъде оформен от финалните продукти на училищата участници. Плевенските ученици ще се представят с клип за спортните дейности. В „Нашият речник“ ще бъде включена специфична терминология за срещата в съответната страна, като от наша страна речникът ще бъде обогатен със спортна терминология, поясни координаторът на проекта.

Целта е да се обогатят комуникативните умения и познанията на учениците по английски език. Първата среща в Полша през месец ноември миналата година ни дава надежда, че тази цел ще бъде постигната, коментира Пепа Борисова.

Следващата среща по проекта ще е в Италия от 17 до 23 май.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...