Акценти
Начало / Общество / Милионите за събирането на боклука в Плевен разпалиха апетитите

Милионите за събирането на боклука в Плевен разпалиха апетитите

Продължаващите обжалвания на обществената поръчка за сметосъбирането и сметоизвозването в община Плевен започват да прерастват в истинска война между фирмите. Според кметът Георг Спартански палежите на контейнери, разхвърлянето на боклук по улиците са целенасочени действия, продиктувани от фирмени интереси.

 „Намира се психически не съвсем уравновесен човек, плаща му се определена сума – той пали 21 контейнера и контрата остава в почистващата фирма и в отдел „Екология”. След това масирано на много места се изхвърлят боклуци през нощните часове, разпръскват се по цялото платно и пак „контрата” остава в отдел „Екология” и почистващата фирма. И понеже няколко пъти се случват в такива акции, не съм толкова наивен да не допускам и такива неща. Имам неофициална информация, че тука играят фирмени интереси. Тази поръчка възбуди интересите на доста хора”, заяви Георг Спартански.

Той няма съмнение, че палежите на контейнери, разхвърлянето на боклуци на голяма територия не са дело на боклукчии, които се препитават от събиране на отпадъци или пък на бездомни кучета. „Когато става въпрос за милиони, се възбуждат всякакви апетити. За себе си  съм 200 процента сигурен, че такива номера няма да минат и да повлияят на начина на вземане на решение при тази обществена поръчка”, ясно заяви Спартански и допълни, че „има закон, има комисия, има изисквания и критерии за класиране на кандидати, и изпълнения в стил „колкото по-зле, толкова по-добре”  няма да ми минат”.

Спартански категорично заяви, че откакто е кмет никой не се е опитвал да му оказва натиск за обществена поръчка. Но има неофициална информация, че е опитвано да се оказва натиск на общински служители по един или друг начин. Става въпрос не за силов натиск, а да бъдат мотивирани по един или друг начин да направят или да не направят определено нещо, поясни кметът. Той не е подал сигнал в прокуратурата, тъй като няма конкретни доказателства.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...