Акценти
Начало / Избори / Избори 2017 / Милена Дамянова: Образованието е стратегически приоритет в програмата на ГЕРБ

Милена Дамянова: Образованието е стратегически приоритет в програмата на ГЕРБ

Образованието е национален, стратегически приоритет в програмата на ГЕРБ. Това каза днес в Плевен Милена Дамянова, бивш зам.-министър по образованието, която представи основните акценти в програмата на ГЕРБ в областта на образованието.  Тя подчерта, че по този начин заявяват ангажимента си за дългосрочно развитие на страната чрез инвестиция в хората.  Основен приоритет в програмата е българските деца и младежи да бъдат образовани и да бъдат конкурентни на своите връстници . Акцентът ни е учителят, мотивираният  учител с възможности за постоянна квалификация, заяви Милена Дамянова и добави, че това не е поредното обещание. „Познавате ни в ГЕРБ, знаете, че г-н Борисов не е човек, който дава неизпълними обещания, нито г-жа Фандъкова е човек, който ще застане с авторитета си пред нас и ще говори празни приказки. Нашето виждане е, че без учителите, без инвестиция във вас, промяна не може да има”, каза Дамянова пред учителите и директорите от Плевен и областта, дошли на срещата днес в зала „Плевен”. Според нея българският учител не е имал по-важна роля от Възраждането насам, а именно  – да е морален стожер и да преведе младите хора през океана от информация, през който те са принудени да плуват.

Друга цел, която от ГЕРБ си поставят, е промяна на учебните програми, като държат на ангажимента си учебниците да се пишат от учители.

Основна мярка за постигане на тези цели е промяна в системата на финансиране на училищата, отбеляза Милена Дамянова. В програмата на ГЕРБ е заложено смяна на системата на делегираните бюджети, така че финансирането да не зависи основно от броя на децата. От 2018 г. не трябва да има училища, които заради тази сгрешена формула са принудени да работят при лоши условия или да бъдат  закрити, заяви тя. Дамянова обясни, че това ще бъде постигнато чрез гарантиране на разходите, които не зависят от броя на децата, чрез диференциране на средствата в зависимост от концентрацията на деца от уязвими групи и в зависимост от вида и големината на училището, и на трето място – чрез финансиране в зависимост от дефицитите на образователни ресурси.

Партия ГЕРБ е изправена пред поредно предизвикателство – на 26 март имаме изпит, на който ще разберем имат ли хората същото доверие към нас, каквото имаха през 2014 г., каза водачът на листата на ГЕРБ за 15 МИР Плевен Ивайло Московски. Той  подчерта, че с управлението си ГЕРБ е успяла да направи така, че страната ни да е втората или третата по икономически растеж в Европа за последните две години.Тези тенденции трябва да бъдат надграждани, основен акцент в програмата ни е силна икономика и растеж на доходите, изтъкна Ивайло Московски. Той отправи призив към тези, които харесват тяхната програма и вярват, че могат да надградят добрите неща, да ги подкрепят.

В срещата днес участваха още Цецка Цачева, Пламен Тачев и Владислав Николов. Таня Михайлова – директор на Националната гимназия по прецизна техника и оптика в София,  представи актуалната тема за управлението на качеството на обучението в професионалните училища.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...