Акценти
Начало / Общество / Между 15 и 40 сигнала на ден получават в Плевен на тел. 112

Между 15 и 40 сигнала на ден получават в Плевен на тел. 112

Обединеният Оперативен център в Плевен вече е в нов дом – в сградата на Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” на ул. “Св. Св. Кирил и Методий” №31. Специално за събитието беше дошла и Антоанета Бойчев, зам.-директор в Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. На откриването присъстваха и областният управител Иван Новкиришки, председателят на Общински съвет Плевен Дарин Ангелов, кметът на община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и др.

Оперативният център организира управлението, осъществява непрекъснато взаимодействие и поддържа постоянна връзка с дежурните екипи, участващи в ликвидирането на пожари, бедствия и извънредни ситуации на територията на област Плевен. Служителите, които приемат сигналите на тел. 112, работят на 24-часово непрекъснато дежурство, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината.

С водосвет и пожелание пожарникарите да са здрави и да имат по-малко неотложни и напрегнати ситуации започна церемонията. А такива ситуации има достатъчно.

Когато настъпи сухия период и започнат пожарите в сухите треви, сигналите на тел. 112 в Плевен достигат и до 30-40 на ден, разказапред медиите дежурният гл. пожарникар Мариян Ветов. В момента обаче е малко по-спокойно. За последните 24 часа например са приели 15 сигнала за произзшествия, от които три са станали тази нощ. Пожарите с материални загуби, при които горят къщи и стопански постройки, са по 2-3 на ден, на 2-3 дни пък постъпват сигнали за катастрофи.

Опасна става ситуацията, когато завали дъжд – сигналите за катастрофи стават по 2-3 само за един ден и то за такива случаи, в които трябва да се режат автомобилите, за да се извадят хората. Не са рядко и смъртните случаи, каза още гл. пожарникар Ветов.

Служителите в обединения център познават добре и подаващите фалшиви сигнали. Техническа възможност да разберат дали сигналът е фалшив в момента, в който той постъпва, сега няма. Такава възможност е имало в предишния период, когато обажданията са постъпвали директно в Плевен. Сега системата е такава, че подаденият на тел. 112 сигнал се приема първо в Монтана, от където се разпределя за Плевен. Затова е много важно когато хората звънят, въпреки паниката, да не пропускат да кажат и от кой град точно се обаждат, допълва дежурният в обединения център.

Иначе служителите разпознават подаващите фалшиви сигнали още като видят имената им или номерата, от които звънят. За съжаление се оказва, че има хора, за които това е редовна практика. Така че вариянтите на разпознаване на подаден фалшив сигнал са два – или по номера на телефона и името на обадилия се или когато екипите отидат на мястото на “произшествието” и установят, че такова няма. Хората често лъжат, че вместо сухи треви гори постройка, вероятно си мислят, че така колите ще дойдат по-бързо, което няма как да се случи. Фалшивите сигнали са по всяко време на деня и най-често, че гори къща и вътре има деца, разказва пожарникарят.

Една минута е времето от момента на подаването на сигнал в Плевен до тръгването на екипа към мястото. А що се отнася до това дали системата с известяване на тел. 112 и чрез текстови съобщения е по-удачна, гл. пожарникар Мариян Ветов коментира, че след като работи в други страни, значи може да стане и у нас.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...