Начало / Общество / Между България и Турция има солидна политическа основа за разширяване на икономическите ни отношения

Между България и Турция има солидна политическа основа за разширяване на икономическите ни отношения

Това е заявил при посещението си днес в Плевен Генералният консул на Република Турция Шенер Джебеджи. Той е подчертал, че положителен сигнал за общото разбирателство между двете страни са посещението на президента Росен Плевнелиев в южната ни съседка, както и създаденият съвет на високо равнище с участието на министри от двете държави.


Генералният консул на Република Турция Шенер Джебеджи се е срещнал с председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов, кмета проф. д-р Димитър Стойков и неговия екип.

По време на срещата Шенер Джебеджи е изтъкнал, че, въпреки финансовата криза, Турция  се развива динамично и би жела да сподели своите успехи със съседните страни за повишаване на тяхното благосъстояние. „Това би било възможно чрез увеличаване броя на турски фирми на българска територия, сериозен потенциал виждаме и в областта на туризма, особено след въвеждане на визови облекчения за турски граждани. Сферата на образованието също е подходяща за нашето сътрудничество, броят на нашите студенти нараства с всяка изминала година”, е заявил още г-н Джебеджи.

„Създаването на благоприятни условия за наши и чуждестранни инвеститори е един от основните акценти в нашата работа и е предпоставка, освен фирма „Сартен”, в Плевен да заработят и други турски предприятия”, е подчертал при срещата кметът проф. Димитър Стойков.

Генералният консул е прояви интерес към нарастващия брой чужди студенти в плевенския Медицински университет и желание при следваща своя визита да посети висшето учебно заведение.

Проф. Стойков е връчил почетен плакет на Община Плевен на турския дипломат.

А Шенер Джебеджи е записла в Почетната книга на Община Плевен: „Нека приятелството между нашите страни бъде вечно”.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...