Начало / Любопитно / Международния ден на хората със Синдром на Даун отбелязваме днес

Международния ден на хората със Синдром на Даун отбелязваме днес

На 21 март отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун. За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със Синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година.

През далечната 1866 г. английският доктор Даун описва клиничните белези на синдром, който днес носи неговото име. През 1959 г. други двама лекари установяват, че Синдромът на Даун е резултат от Тризомия 21. Това е най-често срещаната генетична аномалия, която се дължи на една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. Хората с този синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. Честота на раждане на индивид със Синдром на Даун е приблизително 1 на 700, и тя е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи.

Знак за съпричастност към хората със Синдром на Даун са шарените чорапки. Надянати на ръцете, те предизвикват интерес и пораждат въпроси и така стават повод за споделяне с приятели и познати на каузата в подкрепа на хората със синдрома. Детето със Синдром на Даун е топло, сърдечно и като всички други иска да играе с приятели и да бъде обичано.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...