Начало / Любопитно / Днес празнуваме Световния ден на поезията

Днес празнуваме Световния ден на поезията

На 21 март празнуваме Световния ден на поезията. Датата се отбелязва от 1999 г. по инициатива на ЮНЕСКО. Целта на този ден е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и, както пише в декларацията на ЮНЕСКО, „да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия“.

Тази дата е избрана с решение на 30-ата сесия на Генералната конференция на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) в Париж, Франция, прието на 3 ноември 1999 г. Целта на този празник е да се популяризира писането на поезия, публикуването й и четенето й пред публика по света. Презумпцията е, че поезията е “за всеки жив читател и за всеки жив поет”.

Поезията (от гръцки: творчество, творение) е форма на литературното изкуство, при която езикът се използва заради неговите естетически и стимулиращи емоциите качества в допълнение към или вместо чисто познавателното и семантичното му съдържание. Казано с простички думи, обаче, поезията е красота, вдъхновение и надежда за онези, които са успели да се докоснат до същността й.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...