Акценти
Начало / Култура / Международният фестивал „Банатски вкусотии” отново ще се проведе в Асеново

Международният фестивал „Банатски вкусотии” отново ще се проведе в Асеново

Вече започна записването за участие в петото издание на Международния кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село”. който ще се проведе на 15 август на обновения площад в село Асеново, област Плевен.  На фестивала ще бъдат представени изложби базари на банатски ястия,  традиционни храни и фолклор от района, от който са участниците.

Тази година организаторите – Народно читалище „Петър Парчевич-1927” , са подготвили интересна атракция – на открито доброволци ще демонстрират приготвяне на някои местни традиционни храни с подкрепата на известния кулинар Иван Звездев и приятеля на читалището от Професионалната гимназия по туризъв в Плевен – Янко Янков.  Смелчаците, включили се в това предизвикателство, ще се състезават за приза „Баш майстор на банатско ястие”.

Ястията,  показани в кулинарната изложба, ще участват в конкурс.  Победителите ще определи компетентно жури с председател Иван Звездев.  Ще бъдат връчени награди за най-вкусно традиционно ястие, най-уникално традиционно ястие и приз „Майстор на банатско ястие”. Награда и грамота ще има и за най-атрактивен щанд.

На сцената пред читалището участниците и гостите ще могат да се любуват на изпълнителите на автентични песни и танци от различни краища на страната.

Във фестивалът могат да участват всички читалища с традиционни храни от своето населено място и всички, които обичат да се веселят. Тази година е задължително  участниците да представят храната и облеклото на своето село. Заявки за участие се приемат до 10 юли. Повече информация можете да намерите на сайта на читалището www.asenovopp1927.alle.bg.

Фестивалът се организира от  Народно читалище „Петър Парчевич-1927” – с подкрепата на и Община Никопол и Кметство с. Асеново, със съдействието на Фондация „Америка за България” и Платформа „Агора” по проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България“ – втори етап.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...