Акценти
Начало / Култура / Международният театрален фестивал “Звезден прах” започва днес в Кнежа

Международният театрален фестивал “Звезден прах” започва днес в Кнежа

Звезден прах Кнежа

Седмото издание на Международния северен фестивал на аматьорските театри “Звезден прах” се открива днес в Кнежа и ще продължи до 29 юни. Организатори са Община Кнежа, читалище “Борба 1896”, културни институти и спомоществователи. Събитието се провежда ежегодно в последната седмица на месец юни, като първото му издание е през 2008 г. – със статут на Регионален фестивал за любителски градски театри. Инициатор е читалище “Борба 1896”. Целта на фестивала е да се представи разнообразие от спектакли, жанрове и различни тенденции на съвременния аматьорски театър и да се насърчат срещите и културният обмен между театралните колективи.

звезден прах

Във връзка с основните правила  на Международната аматьорска театрална организация Фестивалът “Звезден прах” не бива да бъде приеман като състезание. Той ежегодно организира екип от официални наблюдатели, които подпомагат работата на театралите групи   чрез професионални насоки. Всяка театрална трупа представя спектакъл – за предпочитане без антракт, експериментален или традиционен, класически или модерен, не по-дълъг от 60 минути. Допуска се участие на състави от всички възрастови групи.

звезден прах

Официалната церемония за откриване на фестивала ще е от 21.00 часа тази вечер, като преди това – от 19 часа, ще се състои уличен спектакъл (карнавално шествие) в града. Във всички дни на фестивала ще се състоят Творчески работилници в осем направления. Те ще представят работата си на 29 юни в 10,30 часа, като тогава ще бъдат връчени и сертификати. Същият ден е и официалното закриване на форума.

Програмата на фестивала: //docs.google.com/file/d/0BwziIXJrSwLUdjVmS3hNVXh4Ylk/edit?pli=1

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...