Акценти
Начало / Култура / Международна конференция с изтъкнати историци започва днес в Панорамата

Международна конференция с изтъкнати историци започва днес в Панорамата


По повод 135 години от Освобождението на България и Руско-турската война 1877-1878 г. в Плевен се събират изтъкнати учени от България и Русия. Те ще се включат в Международната научна конференция на тема „Русия – България. Връзки във времет“.
Конференцията е под патронажа на кмета на Община Плевен и ще се проведе в панорамна зала на „Панорама Плевенска епопея 1877 г.” Днес от 10.00 ч. В работата на конференцията ще вземат участие акад.Георги Марков, проф. дин Андрей Пантев, проф. дин Радослав Мишев, проф. дин Христо Глушков, Самохвалов И.Л., Латинин В.А. и други. Очаква се в работата на конференцията участие да вземе и експрезидентът Георги Първанов.
Ще бъдат засегнати важни аспекти от дипломатическите и геополитически проекции на Руско-турската война 1877/78 г., съвременния поглед на резултатите от войната, а така също и поуките от историята в отношенията България – Русия. Ще се обърне внимание на славянско-православния цивилизационен проект и опита за нова геополитика. Място ще намерят и връзките на детско-юношеските и младежки организации на Русия и България и връзките в областта на културата и в частност в литературата, съобщават от Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...