Акценти
Начало / Любопитно / Международен ден на прехраната

Международен ден на прехраната

Международният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й (16 октомври 1945).Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество. Тази цифра нараства вследствие на хранителната и финансовата криза.

През 1996г. се проведе Световна среща на върха на страните, които се съгласиха, че продоволствената сигурност съществува, когато всички хора по всяко време, имат физически, социален и икономически достъп до достатъчна, безопасна и питателна храна, за да отговори на техните хранителни нужди и предпочитания за активен и здравословен начин на живот.

Сигурността на прехраната, селското стопанство и развитието на селските райони заемат централно място в помощта на Европейския съюз за развиващите се страни, като Евросъюзът предоставя бърза и мащабна подкрепа за справяне с нарастващия брой гладуващи по света. Съвместната дейност на Европейския съюз и Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) притежава потенциала да удвои традиционното производство на храни.

Всички знаем, че храната е един от основните фактори за нормалното физическо и психическо развитие на човека. А за да става това, тя трябва да бъде и в достатъчно количество, и с доказано качество.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...