Начало / Общество / Международен ден за солидарност с палестинския народ

Международен ден за солидарност с палестинския народ

29 ноември е обявен за Международен ден за солидарност с палестинския народ с решение на Генералната асамблея на ООН от 1977 г.. На тази дата през 1947 г. Асамблеята на ООН приема резолюцията за разделянето на Палестина на две държави – еврейска и арабска.

Въпреки плана на ООН, Палестина престава да съществува като държава след Арабско-израелската война от 1948 г. и е поделена между Израел, Египет (ивицата Газа) и Йордания (Западния бряг на р. Йордан). Западният бряг и ивицата Газа са окупирани от Израел през 1967 г.

На 15 ноември 1988 г. националният съвет на Палестинска организация за освобождение провъзгласява в Алжир независимостта на Палестинската държава. Тогава и България признава държавата Палестина.

Палестинската автономия се създава чак през 1994 година. Политическият ѝ статут е предмет на остри спорове. В различни точки на света терминът Палестина се тълкува по различен начин.

На 29 ноември 2012 г. генералната конференция на ЮНЕСКО – главният ръководен орган на Организацията на ООН за образование, наука и култура, приема Палестина за пълноправен член.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...