Начало / Образование / Медицински университет – Плевен открива на 9 септември новата учебна година

Медицински университет – Плевен открива на 9 септември новата учебна година

След успешно проведената кандидатстудентска кампания 2019 Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) ще отвори врати на 9 септември, за да посрещне 530 студенти-първокурсници, приети за обучение в 14 специалности, 4 магистърски и 10 бакалавърски програми, в професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве. Висшето училище реализира успешен прием на студенти по държавна поръчка за магистърските специалности след средно образование – общо 180 първокурсници, „Медицина“ (120) и „Фармация“ (60), за бакалавърските специалности след средно образование – близо 250 новоприети студенти в 11 специалности и 60 новоприети студенти след придобита степен „Бакалавър“ в три магистърски програми – „Управление на здравните грижи“, „Здравен мениджмънт“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“. След запълване на местата по държавна поръчка, в рамките на свободния капацитет, МУ-Плевен за поредна година обяви места за обучение на студенти срещу заплащане – 30 са записаните студенти в специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и 9 в бакалавърските специалности.

На 9 септември на тържественото откриване на новата академична 2019/2020 година общо 530 първокурсници ще прекрачат прага на плевенската Алма Матер в годината на 45-годишния юбилей на висшето училище. За втора поредна година те ще изпълнят нововъведения ритуал за полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. Ритуалът за полагане на клетва от първокурсниците бе въведен на 19 февруари 2018 г. за официалния старт на учебната година на новоприетите чуждестранни студенти. Те първи тържествено повториха думите на клетвата, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

Тази година сред първокурсниците трима са новоприетите студенти с максимален бал 36.00, записани в специалност „Медицина“, двама от които са възпитаници на Гимназия „Иван Вазов“ в град Плевен – Красимир Великов и Ели Илиева. Третият отличник-първокурсник е Ивана Иванова. Те ще отговорят на приветствията на Ректора проф. д-р Славчо Томов, на официалните гости и на Председателя на Студентски съвет, посочвайки причините за избора си да се обучават именно в плевенската Алма Матер.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...