Начало / Здравеопазване / Медицински университет – Плевен изпрати хуманитарна помощ на колегите си в Китай

Медицински университет – Плевен изпрати хуманитарна помощ на колегите си в Китай

Академичната общност на Медицински университет – Плевен изпрати спешна хуманитарна помощ в подкрепа на китайските си партньори в борбата срещу новия коронавирус. По молба на Ръководството на партньорската Втора Асоциирана Болница към Медицински университет (Second Affiliated Hospital of Chongqing Medical University) в Чонгкинг, Китай висшето училище проведе бърза благотворителна акция за набиране на средства за закупуване на медицински маски, от които болничните заведения в Китай се нуждаят най-спешно в борбата със заразата. Изпратени са 11 000 медицински маски от страна на висшето училище в Плевен към болницата в Чонгкинг, Китай в израз на подкрепа към партньорите за овладяване на епидемията, като съществува готовност за нови пратки на необходими медицински изделия.

 Според официално изявление на китайското външно министерство страната има остра нужда от спешни доставки на медицински изделия, за да се справи с епидемията от коронавирус. Няколко страни, сред които Франция, Обединеното Кралство, Япония, Южна Корея и Русия вече са изпратили медицински изделия и оборудване за Китай.

Медицински университет – Плевен поддържа дългогодишни отношения на успешно партньорство и сътрудничество с Втора Асоциирана Болница към Медицински университет (Second Affiliated Hospital of Chongqing Medical University) в град Чонгкинг в Китай. Двете страни реализираха проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката, с наименование: „Проучване на възможностите на HIFU (ХАЙФУ) технологията за лечение на миомна болест при български и китайски пациентки като неинвазивен, алтернативен на хирургията метод“. Ръководството на Медицинския университет в Чонгкинг, Китай взе участие в двете международни ХАЙФУ конференции през 2016 и 2018 година под домакинството на Медицински университет – Плевен.

Представители на висшето училище в Плевен многократно посещаваха китайските партньори с цел обмяна на опит и обучение. През 2017 година галерията от договори за международно сътрудничество на МУ-Плевен бе обогатена с Меморандум за партньорство с един от най-големите медицински университети в Китай Chongqing Medical University в областта на научноизследователската и образователна дейност. Профилите на МУ-Плевен и Медицинския университет Чонгкинг, Китай, са изключително сходни, поради което бе подписан и договор за образователен обмен по програма „Еразъм+“ за студенти, докторанти и млади лекари.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...