Акценти
Начало / Образование / Медицинският университет и Педагогическият колеж при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отбелязаха 24 май

Медицинският университет и Педагогическият колеж при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отбелязаха 24 май

МУ

Академичните общности на Медицинския университет – Плевен и Педагогическия колеж към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязаха съвместно 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържественото честване на празника протече под надслов „Гласовете ви чуваме“ и се състоя в зала „Магнум“ на Втора клинична база.

Звъника

МУ

Празникът започна с изпълнения на химна на българската просвета „Върви, народе възродени!” от хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска. Приветствия към студентите и гостите на събитието отправиха ректорът на Медицинския университет проф. д-р Славчо Томов, директорът на Педагогическия колеж доц. д-р Росица Димкова, областният управител на Плевен Илиян Йончев и др.

„Удовлетворен съм от факта, че днес ние ще честваме създаването на писмото и книгата от светите братя Кирил и Методий заедно с академичната общност на Педагогическия колеж в града. Първопросветителите Кирил и Методий са най-светлите личности, които славим от 9 век до днес. Благодарение на делото им българският народ стъпва в историята на Средновековна Европа като един от първите нови народи с богата литература на роден език, с народностна култура, изградена върху писменост, с писмени паметници и книжовни произведения, които могат да заемат място до знаменитите постижения на византийската и латинската култура и литература”, подчерта проф. Томов в словото си.

проф. Петьо Бочев

Специално отличие – вечна покана, връчи проф. Томов на всички заместник-ректорите от предходното ръководство на университета. Поканата дава на своя притежател привилегията да запази своята академична тога и да участва с нея в празниците и тържествата на академичната общност на Медицинския университет в Плевен, поясни проф. Томов. И добави, че отличията се връчват не случайно в юбилейната 40-та година за висшето училище.

проф. Анжелика Велкова

„Принос за утвърждаването на университета и за постигане на съвременния му облик имат поколения ръководители”, изтъкна той. Вечни покани получиха проф. д-р Петьо Бочев, зам.-ректор по учебната дейност, проф. д-р Мария Средкова, зам.-ректор по научно-изследователската дейност, доц. д-р Венета Шопова, зам.-ректор по качество на обучението и акредитацията, и проф. д-р Анжелика Велкова, зам.-ректор по европейска интеграция и международно  сътрудничество.

Мария Средкова

доц. Венета Шопова

Бяха връчени и наградите „Най-изявен студент 2014” на български и чуждестранни студенти от двете висши училища, показали забележителни резултати в учебната и научната дейност.

Носителите на престижната награда от Медицинския университет получиха плакет „Най-изявен студент”, грамота, специализирана литература от Издателския център на висшето училище и материална награда.

Отличени бяха:

1.      Чуждестранен студент, усвоил най-добре български език – Мохамед Абдул Свамад – ІІІ курс „Медицина”;

2.       „Най-изявен студент”, Факултет „Медицина” – Исмаел Турк, VІ курс, АЕО

3.       „Най-изявен студент”, Факултет „Медицина” – Александър Ангелов Тодоров, V курс, БЕО

4.    „Най-изявен студент”, Факултет „Обществено здраве” – Исмаил Айдън Исмаил – ІV курс, специалност „Мед. рехабилитация и ерготерапия”

5.      „Най-изявен студент”, Факултет „Здравни грижи” – Соня Василева Герганска – ІV курс, специалност „Медицинска сестра”

6.      „Най-изявен студент”, Медицински колеж – Деница Венциславова Добрева – ІІІ курс, „Помощник-фармацевт”

Отличени с грамота, специализирана литература и материална награда за трайни постижения в учебната и научноизследователската дейност бяха Добромир Дин Нгуен – VІ курс, Факултет „Медицина”, и Хюлия Ерджанова Ферадова – VІ курс, Факултет „Медицина”.

Празникът продължи с концерт на младите таланти от хор „Звъника”. По повод 24 май във фоайето на зала „Магнум” се състоя изложение на книги от съвременни български автори.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...