Акценти
Начало / Образование / Медицинският университет тържествено откри учебната година за чуждестранните студенти

Медицинският университет тържествено откри учебната година за чуждестранните студенти

AEO4

Медицинският университет тържествено откри учебната година за чуждестранните студенти днес. Събитието се състоя в зала „Амброаз Паре” на Телекомуникационен ендоскопски център. Новоприетите 130 чуждестранни студенти от 24 държави ще се обучават в англоезичен курс по медицина.

Церемонията стартира с тържествено внасяне на символите на университета под звучите на студентския химн Gaudeamus Igitur и продължи с приветствено слово на ректора проф. д-р Славчо Томов и с презентация за обучението по медицина, възможностите за научни и образователни изяви на студентите. Чуждестранните студенти бяха приветствани с добре дошли в студентските структури на университета – Студентския съвет и Асоциацията на чуждестранните студенти.

AEO2

Новоприетите студенти бяха поздравени и от своите чуждестранни колеги от горните курсове и им беше дадена думата, за да споделят вълнението и впечатленията си от първите си дни в университета и град Плевен. Тържественото откриване на учебната година завърши с музикален поздрав към новоприетите, след което те ще получиха студентските си книжки, Наръчник на първокурсника, правилник с правата и задълженията си на студенти и значки с логото на университета.

Специално за тях отделът за прием на чуждестранни студенти към Факултета по медицина беше организирал богата програма от събития, наречена Седмица на адаптацията, която включваше запознаване с учебната база на университета, Дни на отворените врати в библиотеката, както и инструкции за работа с информационната система. В седмицата от 2 до 10 февруари преди започване на редовните занятия новопристигналите чуждестранни студенти се явиха на входящи изпити по биология и химия, както и на тестове за определяне на нивото им на владеене на английски език.

AEO1

Медицински университет – Плевен запазва тенденцията за прием на висок брой чуждестранни студенти. От 130 новоприети студенти 61 са граждани на Великобритания – 61. Втори по численост след английските са немските граждани (20), трети – индийските (11), четвърти – испанските (10), пети – италианските (4), след тях са турските (3), а накрая се нареждат гражданите на Швеция, Гърция, Кипър, Нигерия, САЩ, Канада и Япония. За първи път сред новоприетите чуждестранни студенти в МУ-Плевен има граждани на Кения и Русия.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...