Акценти
Начало / Здравеопазване / Медицинският университет започва дългосрочен поект за въвеждане на 3D обучение

Медицинският университет започва дългосрочен поект за въвеждане на 3D обучение

проф. Славчо Томов
Снимка: Иван Илиев

С уникална за страната и Източна Европа демонстрация на триизмерен образ на хирургична операция започна днес в Плевен IV-та Национална конференция на българската асоциация по минималноинвазивна хирургия. В Телекомуникационния ендоскопски център на Медицинския университет беше направено триизмерно излъчване  на живо с обучителна цел на хирургична интервенция, извършена от проф. Григор Горчев с роботизираната система da Vinci S от операционния блок на Клиниката по гинекология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен.

Триизмерното излъчване позволява на аудиторията да се потопи в оперативното поле, в един, бих казал, футуристичен свят, коментира ректорът на Медицинския университе проф. Славчо Томов. Той обясни, че ръководството на Медицинския университет има идея  да инвестира в един по-дългосрочен проект за 3D обучение на студенти и лекари специалисти.

„Такъв вид обучение има място в подготовката на студентите по анатомия на човека, хирургична анатомия, в минималноинвазивната хирургия. Предимството му са невероятни от една страна за онези, които възприемат информацията. А от друга страна за пациента, защото се оперира изключително атравматично, с минимална кръвозагуба и пациентът се възстановява изключително бързо”, подчерта проф. Томов.

Идеята е постепенно и други медицински дисциплини да разработят проекти за преподаване на студентите в триизмерен образ, което ще направи обучението по медицина за български и чуждестранни студенти, специализанти и докторанти още по-атрактивно, модерно и интерактивно.

По-късно днес в ТЕЛЕЦ ще се извърши първото предаване на живо на робот-асистирана операция от Раков институт към болница  във Флорида, САЩ. Специален гост на форума и модератор в аудиторията в ТЕЛЕЦ по време на живата трансмисия ще бъде д-р Сарфраз Ахмад, хирург от екипа на болницата във Флорида по роботизирана гинекологична хирургия.

операция
Операцията, която беше предавана на живо в 3D формат – за първи път в страната и Източна Европа

 

 

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...