Акценти
Начало / Образование / Медицинският университет в Плевен е успешен пример за съчетание между наука, образование и здравеопазване, посочи Томислав Дончев

Медицинският университет в Плевен е успешен пример за съчетание между наука, образование и здравеопазване, посочи Томислав Дончев

По повод 45-тата годишнина от основаването на Медицински университет – Плевен, на посещение във висшето училище беше вицепремиерът Томислав Дончев. Ректорът проф. д-р Славчо Томов изнесе специална лекция, с която запозна официалния гост, преподаватели и студенти с високотехнологичния профил на висшето училище – развитие на 3D медицина, телемедицина и роботизирана хирургия. Специално внимание професор Томов обърна на напредъка на висшето училище по най-важния проект за академичната общност – изграждане на Център за компетентност по европейски проект BG05M2OP001-1.002-0010-C01 „Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Вицепремиерът, студенти и преподаватели станаха част от специална демонстрация на 3D студиото на МУ-Плевен, потапяйки се триизмерно през очите на хирурга в оперативна интервенция, извършена от проф. д-р Григор Горчев с роботизираната система da Vinci. На финала на своята лекция професор Томов удостои вицепремиера с юбилеен плакет 45 години МУ-Плевен  и един от символите на висшето училище – шал на завършилите от Факултет „Медицина“. След това г-н Дончев посети най-новото студио за обучение чрез очила за виртуална реалност, изградено в Центъра за компетентност, което дава на наблюдателя 360-градусова гледка над операционната зала.  Томислав Дончев разгледа и лабораториите на най-новия Факултет на МУ-Плевен – Факултета по Фармация, запознавайки се с технологията за производство на лекарства чрез съвременната апаратура в тях.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че Плевен в последно време е в центъра на събитията, поради мащабните инфраструктурни проекти, които пряко свързват града или минават наблизо – като автомагистрала „Хемус“ и големият газопровод, от който идва част от трасето на „Балкански поток“. Дончев уточни, че според него Плевен е в центъра на събитията и поради всичко, което се случва в Медицинския университет в града. „Тук имаме уникален модел на удивително съчетание между висока наука, висококачествено образование, здравеопазване от много високо ниво и възможност за цели нови индустрии. Другите трябва да се учат от вас как да комбинират всички тези неща. Атестат за всичко това, което се случва, е броят на чуждестранните студенти – това е реакцията на пазара. Това не е някой държавен орган да се е произнесъл кой е по-добър от друг. Щом са дошли от всички краища на света тук, това е еднозначна оценка за високото качество на образованието“, подчерта вицепремиерът.


В словото си той изтъкна, че живеем в уникални времена – дигитализацията, изкуственият интелект, телекомуникациите, тепърва ще влизат в нови приложения – във всяка сфера на живота, включително и в медицината. Особен повод за гордост, е че Медицинският университет в Плевен не просто се опитва да следва най-добрите и се учи от тях, а участва и създава. Това е моделът, който трябва да следваме, отбеляза вицепремиерът.
„Първата фаза на развитие е да сме на нивото, което сме. Втората фаза е да се научим да купуваме иновации, оборудване от най-добрите. Третата фаза е да се научим да го създаваме ние. Това означава по-добро ниво от останалите, по-високо качество и по-висока добавена стойност. Да се следва този път трябва да бъдем умни и дръзки“, заяви Дончев. По думите му в университета в Плевен дързост не липсва. Вицепремиерът посочи, че през следващата година приложната наука, заедно с образованието, ще бъде безспорният фаворит. „В момента приготвяме разпределението на средствата, които ще са на разположение на бизнеса, на образователните институции, и ако там има ясен акцент, това е образованието, науката, иновациите. Убеден съм, че най-доброто за вас предстои. Мога да поема ангажимент от името на българското правителство, че ще инвестираме. Защото всички средства, похарчени тук досега, са давали ясен ефект“, бе категоричен Томислав Дончев.

Текст и снимки: Пресцентър МУ – Плевен

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...