Акценти
Начало / Здравеопазване / Медикаменти за 11 000 лева дариха на УМБАЛ – Плевен

Медикаменти за 11 000 лева дариха на УМБАЛ – Плевен

100 опаковки от медикамента  глюкагон, който се използва за преодоляване на хипогликемия – животозастрашаващо състояние при деца, болни от диабет, беше дарен на Детски диабетен център към УМБАЛ – Плевен. Дарението ще покрие нуждите на всички 100 деца на възраст от 1 до 18 години от Централна Северна България, страдащи от диабет тип 1. „Това  е тежко заболяване, което носи два вида усложнение, едно от които е именно достигане на критично ниски стойности на кръвната захар. Всяко дете с диабет трябва да разполага с комплект глюкагон, за да се реагира незабавно при необходимост. С дарението ще се осигури втори комплект, който ще се съхранява в училище. Това ще е голямо облекчение за малките пациенти с диабет, тъй като медикаментът трябва да се съхранява при определени условия и няма да се налага разнасянето на единствения комплект”, обясни доц. Чайка Петрова, завеждащ Детския диабетен център в УМБАЛ – Плевен.

Болницата получи дарение и от инсулин, необходим за лечението на възрастни пациенти с диабет, настанени за лечение в болницата.

Общата стойност на предоставените медикаменти е 11 000 лв. Те са осигурени от една от най-големите фирми производителки на препарати за лечение на диабетици чрез БЧК – Плевен. Дарението беше прието от зам.-изп.директора на УМБАЛ – Плевен – доц. Луканов.

„Плевенската Университетска болница, която е втората по големина в страната, се концентрират най-тежките случаи. Затова е много важно  болницата да разполага с необходимите животоспасяващи едикаменти, за да могат специалистите да прилагат най-адекватното и модерно лечение”, подчерта  кметът проф. Димитър Стойков, който също присъства при връчване на дарението.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...