Акценти
Начало / Общество / Медиите са много по-солидно и сериозно оръжие, отколкото хората си представят, казва Соломон Паси

Медиите са много по-солидно и сериозно оръжие, отколкото хората си представят, казва Соломон Паси

Медийните скандали в цял свят напоследък показват, че наистина медиите са много по-солидно  и сериозно оръжие, отколкото  хората си представят. Това коментира президентът на Българо-американската алумни асоциация и бивш външен министър на България Соломон Паси по време на дискусия за свободата на медиите, провела се в Плевен. Той посочи, че не случайно в Италия, за да станеш журналист, се минава през много сложна процедура, защото италианците са си дали сметка, колко отговорно е това. Един журналист може да бъде много по-опасен от един лекар, ако злоупотребява с професията си, изтъкна Паси.

Той изрази притеснението си, че много често в България публикации на разследващи журналисти остават без последствие.

В същото време българското общество проявява една хипертърпимост към постоянните гафове на сегашния министър-председател, преценява Соломон Паси. „Помислете си колко са нещата, казани от българския министър-председател, които никога не биха били казани от друг европейски министър- председател. Направете списък на бисерите на българския министър-председател и го сравнете с аналогичен списък за останалите премиери. Ще останете учудени от виртуозния талант на нашия премиер, който със сигурност превъзхожда всички останали премиери на ЕС, взети заедно”, каза той и даде конкретен пример за премиерски гаф. „По повод сделка, която се прави между „Газпром” и България, българският  министър-председател казва, че част от сделката ще е и ФК „Левски“, което е абсолютно недопустимо да се случи в една нормална европейска столица. На въпрос: „Защо дава „Левски”, а не ЦСКА“, той отговаря: „Аз съм се обадил на еди кой си частен български бизнесмен да даде 100 000 лева на ЦСКА, така че те трябва да са доволни”. Кажете ми кой друг министър- председател в Европа ще направи първо тези две неща, а после ще се похвали с тях и ще е доволен от своето отношение към света”, запита риторично Соломон Паси.

По отношение инцидента с Ахмет Доган, Соломон Паси подчерта, че сега е много важно това, което „България ще направи, за да се минимизират шансовете това да се повтори”.Когато в САЩ един луд избива деца, веднага след това Барак Обама подписва нови закони ,т.е взимат се мерки нещата да не се повтарят. Това, което сега мен ме интересува, е какви ще предприеме българският министър-председател, за да редуцира възможността за повторение на такъв тип инциденти. През последните 4 години на политическата сцена у нас виждаме принципа, че човекът е единственото животно, което два пъти може да се спъне в един и същи камък”, коментира Паси.

Той изрази съжаление, че страната ни отново влиза в световната преса с нещо негативно. „Макар че ние сме предложили далеч по-интересни неща. Например ние предложихме България да влезе в Европейската космическа агенция и да се започне програма по изпращането на нов български космонавт с НАСА. С тази програма също би могло да влезем във вниманието на обществените медии, но това е нещо много сложно и изисква упоритост”, посочи Паси.

Бившият външен министър подчерта, че 70-годишнината от спасяването на българските евреи е уникален повод да се замислим за огромния хуманитарен принос, който България е дала на света. „Нито едни друг народ не е направил подобно нещо, а ако беше направил – щеше да получи огромно признание. Аз винаги съм се възхищавал от делото на Оскар Шиндлер, спасил според различни данни, стотици евреи. За него е направен и филм, увековечил ролята му. В същото време затова, че България е спасила над 50 000 български евреи, или се забравя, или се подминава. Смятам, че възможността, която дава Нобеловата награда на ЕС, мултиплицира възможностите и на България. Тук трябва да видим таланта на българските управници да убедят ЕС да номинира страната ни за нобелов лауреат за мир”, призова Соломон Паси.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...