Начало / Политика / Меглена Кунева: Прегласуването на актуализацията на бюджета ще покаже официално тройната коалиция ДПС-БСП- Атака

Меглена Кунева: Прегласуването на актуализацията на бюджета ще покаже официално тройната коалиция ДПС-БСП- Атака

„Едно прегласуване на актуализацията на бюджета ще покаже официално тройната коалиция на ДПС, БСП и Атака, а нищо чудно и ГЕРБ да даде някой глас. Така че коалицията най-накрая ще излезе от задкулисието. Отговорност за тази формула на партньорство носи г-н Станишев като мандатоносител“, категоричен е лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева, огласявайки  на пресконференция днес в Кърджали позицията на Реформаторския блок по повод наложеното от президента вето на актуализацията на бюджета. Тя припомни, че петте партии от Реформаторския блок са призовали президентът да наложи вето на актуализацията и оценяват факта, че той го е направил.

Кунева посочи още, че „Движение България на гражданите“ и партньорите му в реформаторския блок призовават за национален протест в деня на прегласуването в Народното събрание. „Вече предупредихме, че актуализацията ще намали кредитния рейтинг на държавата и ще повлияе на лихвите по кредитите на гражданите и бизнеса. Затова бяхме против тази актуализация и искахме де се посочи ясно къде точно ГЕРБ е отворил най-големите дупки“, каза още Кунева.
По думите й промените в бюджета са всъщност регламентиране на отказа от реформи.

Секретарят на движението Найден Зеленогорски припомни, че най-големият длъжник на бизнеса са общините, средства за които не са предвидени в новия бюджет и които се държат в зависимост. Над 250 млн.лв. са неразплатените задължения към българските общини, посочи той.По думите му емитирането на нов държавен дълг е откупуване на време от управляващите, което време струва 1 млрд.лева. Правителството веднага да подаде оставка, парламентарните партии да се откажат от мандати за ново правителство, да се промени изборният кодекс и да се отиде на предсрочни избори през тази година, призова той. „Арогантно и цинично е вместо това парламентът да излезе в отпуска“, каза още Зеленогорски.
Според проф. Велислав Минеков от ръководството на движението, в момента в парламента няма опозиция, а ГЕРБ има поведение на оцеляването.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...