Акценти
Начало / Политика / Меглена Кунева: България не е готова да усвои евросредствата

Меглена Кунева: България не е готова да усвои евросредствата

DSCN6649

България не участва със собствен почерк в новата финансова рамка на европейските фондове и не е готова да усвои евросредствата. Страната ни все още няма една европейска теза, която да заяви в ЕС. Това заяви на пресконференция в клуба на БТА в Плевен Меглена Кунева, лидер на Движение „България на гражданите”. В срещата с медиите участваха още Найден Зеленогорски от същата политическа сила, Николай Ненчев (БЗНС), ген. Атанас Атанасов (ДСБ) и Любен Петров (СДС).

По думите на Кунева по отношение на европрограмите и еврофондовете цари хаос и не е ясно кой ще пише проекти, кой ще кандидатства за финансиране и кой ще вземе парите. Тя подчерта, че не малко средства Европа отделя за наука и попита готов ли е Плевен като университетски град да създаде проекти в областта на медицината и биологията. „След провала с програма „Джереми” направихме ли си правилните изводи”, попита риторично Кунева.

И добави, че в центъра на усилията на Реформаторския блок е да се вдигне икономиката на крака. „Каквото и да си говорим, ако няма работа, страната просто не се движи напред”, изтъкна тя. И добави, че политиканстването и личните нападки изместват разговора по същество от важните теми за управлението на страната. Положението с икономиката по думите на Кунева е отчайващо, а тя се крепи единствено на средствата от еврофондовете. По-отчайващо било само положението в здравеопазването.

Ген. Атанас Атанасов от ДСБ допълни, че имитацията на обществени поръчки, които предварително е ясно от кого ще бъдат спечелени, е голямата язва на българската икономика. По тази причина чуждите инвеститори отказват да вложат парите си у нас, добави той. И добави, че Реформаторският блок има амбицията да сложи кръст на това при бъдещото си управление, което е единствената алтернатива на настоящото, изтъкна той. Атанасов посочи, че развоят на кризата в Украйна ще се отрази върху България, тъй като невидимите лостове на руската агентура контролират правителството ни.

Според Любен Петров от СДС най-големият проблем на българската икономика е липсата на доверие от страна на гражданите в системата.

По темата Найден Зеленогорски добави, че правителството раздаде 500 млн лева предизборно по неясни критерии, но икономиката на практика е спряла, а хаосът в еврофондовете е голям. Във връзка с Изборния кодекс Зеленгороски изтъкна, че той на практика е старият, а приемането му е имало за цел управляващите за поемат мнозинството в ЦИК. Със същата идея е приет и Законът за сметната палата – за да бъде сменено ръководството й, добави той.

По темата за Изборния кодекс Меглена Кунева добави, че явно на управляващите са им по-ценни т. нар. „мъртви души” в избирателните списъци, отколкото живите, тъй като въпросът изобщо не е решен.

Участниците в пресконференцията бяха единодушни, че страната се нуждае от предсрочни парламентарни избори. Листата за евродепутати на Реформаторския блок ще е ясна до 20 дни, след като предложенията бъдат приети от Изпълнителния съвет и одобрени от Гражданския съвет, информира Зеленогорски.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...