Начало / Общество / Мартин Митев: Считам за несъстоятелни доводите на кмета срещу Наредба 15

Мартин Митев: Считам за несъстоятелни доводите на кмета срещу Наредба 15

Промените, които бяха внесени в Наредба 15 за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на Община Плевен, са удачен вариант да се намери баланс между исканията на местния дребен семеен бизнес и желанието на Община Плевен градът да не прилича на битпазар. Това коментира пред журналисти днес председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Той уточни, че с промените в наредбата е въведено понятието зимна градина, като се разрешава на собствениците на заведения да поставят маси пред заведенията и в есенно-зимния сезон, с ограничението да са оградени единствено с винил. „Считам, че писмените мотиви на кмета за незаконосъобразност са несъотносими с предмета на наредбата. Доводите му не са състоятелни в случая. Не приемам и другия му довод, че с подзаконов нормативен акт нарушаваме Закона на здравето, давайки право на пушачите да пушат в зимните градини. Такива текстове изобщо няма в наредбата и не знам защо пушенето се обвързва със зимните градини”, заяви Митев.

Той коментира също, че в Закона за устройство на територията  е дадена дефиниция на понятието преместваем обект. Там е записано, че тези съоръжения не следва да оставят някакви следи при премахването им и наредбата не  позволява да бъдат забивани болтове в новите плочки на площада, подчерта Митев.

Председателят на Общинския съвет отхвърли категорично твърдения, че има политическа заигравка с промените в Наредба 15 и квалифицира като грозни изказванията на някои общински съветници по време на вчерашните дебати, че са обещавани гласове, ако се разреши изгодно проблема на собствениците на питейни заведения.

На въпрос защо не се предложи за обществено обсъждане въпроса как трябва да изглежда градската среда и по-конкретно вида на централната градска част, Митев отговори, че е скептичен заради незаинтересоваността на гражданите. Изхождам от опита си от обществени обсъждания на нормативни актове, засягащи общността, към които интересът от страна на гражданите е почти нулев, мотивира се Митев. Той допълни, че е добре да бъде направен единен проект за визия на централната пешеходна зона.

На  вчерашното заседание на Общинския съвет беше прегласувана  Наредба 15, която кметът Георг Спартански върна за преразглеждане с мотив за незаконосъобразност и нецелесъобразност. С гласуването си вчера съветниците преодоляха ветото на кмета. От днес тече срокът, в който Георг Спартански може да упражни правото си да обжалва решението. Веднага след гласуването вчера Георг Спартански заяви, че ще обжалва решението за Наредба 15.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...