Акценти
Начало / Политика / Мартин Митев, председател на групата съветници от ГЕРБ: Бюджет 2015 на Община Плевен е преди всичко социален

Мартин Митев, председател на групата съветници от ГЕРБ: Бюджет 2015 на Община Плевен е преди всичко социален

IMG_7327Мартин МитевКато социален, а не като инвестиционен определи бюджетът на Община Плевен за 2015 г. председателят на групата общински съветници на ГЕРБ – Мартин Митев, който е и председател на общинската структура на партията.   Трудно ми е да определя бюджета като инвестиционен поради ред финансови и икономически причини, които касаят не само Общината, а  преди всичко цялата страна, подчерта Митев.

Той посочи, че  56% от средствата в бюджета  са за образование, здравеопазване и култура и подчерта, че Общината не си е позволила да вдигне таксата за детските градини. Като издръжката на детските заведения струва на годишно на Общината над 2 млн.700 хил.лв. Не си позволихме изобщо увеличение на таксите за гражданите – те остават на нива от предходната година, изтъкна Митев.

Той специално отбеляза предвидената сума от 25 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Ако тези средства не стигнат, имаме готовност да бъдат увеличени, заяви общинският съветник.

 Предвидени са също  10 000 лв. за подпомагане на социалнослаби граждани, със сериозни здравослони проблеми

В бюджета са заложени  и 260 000 лв. за заплати на част от оркестрантите в Плевенска филхармония, които са на щат към Общината.  След месец щебъдат  направени постъпки за съвместно финансиране с Министерството на културата, за да станат тези  хора най-сетне част от Плевенска филхармония, обяви Митев, като обърна внимание, че Общината ще продължи да финансира дейността на филхармонията.

По отношение на инвестиционната програма Митев каза, че в нея са заложени средства за ремонти на детските заведения  „Кокиче”, „ Синчец”, „ Чучолига” в Плевен, селските здравни служби в Коиловци, Ясен, Гривица, църкви в селата.

Може да се желае още много, не скри Мартин Митев, но  посочи, че  „финансовите възможности на общината и държавата са тези”.

73 млн. лв. е първоначалния бюджет.  След очакваните служебни корекции със средства, които постъпват от държавата, в края на 2015 г. бюджетът на Община Плевен може да бъде завишен с повече от 3 млн. лв.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...