Акценти
Начало / Любопитно / Мартеничките на Гиги – ръчно работени и наричани за обич и добрина

Мартеничките на Гиги – ръчно работени и наричани за обич и добрина

Когато плета мартеничките не броя 1,2,3…, а наричам първите 10 преплитания така: енергия, действие, труд, чудо, победа, шанс, сила, доверие, обич, добрина. Всеки, който си е купил мартеничка от нас, казва, че му върви през цялата година. Това разказа Илияна Георгиева, която за поредна година продава в Плевен красивите  мартенички уникати под марката „Мартеничките на Гиги”.

Правят ги тя и майка й. Първите мартенички изплели за семейството и приятелите. Всички много ги харесали и така през 2001 г. направили първите модели за продан. С всяка следваща година увеличавали асортимента и тази година вече предлагат над 200 модела. 95% от тях са ръчна изработка, като изплетените на пръсти гривнички. Първи ние започнахме да предлагаме мартенички, изработени с уникалната плетка, разказа Илияна. Тя не крие и предава майсторлъка си на колегите мартеничари, но не са много тези, които го усвояват. А Илияна не само, че плете бързо с пръстите си, но и нарича първите преплитания. Прави го, защото е убедена, че традиционната българска мартеница е заредена с добра енергия, носи здраве и добро.

Затова вече четвърта години даряват част от парите от продадените мартеницици. Първите две години събирали дарения за болни хора, но заради различни обстоятелства решили, че ще насочат даренията си към децата. Миналата година подпомогнали волейболен клуб „Олимпиец”. Тази година дарението ще е за Ученическа спортна школа в Плевен. От всяка продадена мартеничка 10 ст. се заделят за дарението.

003мартенички гиги

Илияна Георгиева е икономист. Основното й занимание е разписване, разработване, управление и изпълнение на европейски проекти. Мартеничките са хоби. Името „Мартеничките на Гиги” е резултат от контактите във Фейсбук на майката на Илияна. Въпреки 70-те си години тя е много активна в социалната мрежа и започнала да публикува снимки на изработените от нея и дещеря й мартенички. Приятелка един ден написала: Много са ти красиви мартеничките, Гиги! И  така дошло името „Мартеничките на Гиги” и вече трета година са с тази марка на пазара. Позволихме си да я сложим, защото мартеничките ни са ръчно изработени и можем да застанем с името си и с лицето си зад тях, казва Илияна.

На края на разтговора ни я помолих за пожелание към плевенчани преди Първи март. „Пожелавам на всички да бъдат щастливи. Защото в думата щастие се съдържа и пожелание за здраве, за любов, за всичко онова, от което всеки един е щастлив”, каза с усмивка Илияна.

Мартеничките на Гиги можете да намерите на маса пред къща музей „Освобождението на Плевен“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...