Акценти
Начало / Здравеопазване / Малчугани показват отговорност пред природата в открити уроци

Малчугани показват отговорност пред природата в открити уроци

В две плевенски детски градини – „ЦДГ „Щурче” и ЦДГ „Слънце” , се проведоха открити уроци по енергийна ефективност, с което беше поставен финала на проекта на Иста България „Енергийна ефективност и екология в детските градини”. В продължение на два месеца с помощта на зеленото човече Познайко децата се учиха как да пестят електро- и топлоенергия, как да изхвърлят отпадъците разделно и как да опазват околната среда. Обучението е преминало през два етапа, първият – практически, в рамките на който са изработени специални учебни помагала, тетрадки и илюстровани карти с най-честите ситуации от всекидневието на децата, свързани с екологията и енергийната ефективност. Вторият етап са откритите уроци, на които малчуганите демонстрират наученото пред своите гости – представители на местната власт, експерти от Регионалния инспекторат по образованието и пред своите приятели от Иста България.

В помощ на децата бяха  актьорите от театър „Екосцена”. Те зарадваха децата с тематично представление.  Така с много песни, танци и усмивки преминаха откритите уроци в двете детски градини. Под зоркия поглед на Познайко и официалните гости хлапетата показаха какво са научили за енергийната ефективност и опазването на природата. А на края, както традицията повелява, всички участници в проекта получиха подаръци и екологични игри.

Проектът на Иста България имаше за цел да възпита у децата отговорно отношение към природата и опазването на околната среда, поведение, което да щади използването на природните ресурси, както и познания за енергийната ефективност. А от запитванията на детските градини партньори по проекта и от други детски заведения, разбирам, че проектът е бил успешен, интересен и полезен за децата и родителите, заяви управителят на Иста България Ася Ангелова при приключването на инициативата.

Екологичната инициатива на Иста България е реализирана в девет детски градини в София, Пловдив и Плевен и обхваща над 700 деца на възраст между 4 и 6 години.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...