Акценти
Начало / Култура / Малки и големи се стичат в Тръстеник заради втората Общинска декада

Малки и големи се стичат в Тръстеник заради втората Общинска декада

Заради започналото второ издание на Общинска декада на културата и изкуството в Тръстеник ще е по-оживено от обичайното в дните до 19 май. Стартиралите по време на миналогодишното първо издание на инициативата различни клубове и видове дейности продължават и сега. Разликата е тази, че участвалите през ноември 2012 год. вече знаят какво им предстои, успели са да „запалят” по идеята да се включат и още малки и големи, които със сигурност ще надхвърлят бройката от първото издание. Предвид провеждането на парламентарните избори обаче, на 11 и 12 май дейности няма да се провеждат.

От вчера вече стартираха дейностите в училището по улично изкуство „Танцувам като теб” и майсторския клас по народно пеене. Днес се проведе и кастинга за инициативата Календар на мечтите, а на преминалите успешно 12 момичета утре им предстои фотосесия. Предвижда се най-добрите снимки да бъдат включени в календар на мечтите за 2013 год. Също днес започна и записването за участие в другата форма на дейност – изработване на ръкоделия „От женските ръце и със сърце”. Различното е, че жените ще имат повече време за изработване на ръкоделията, сменен е и вида на материалите, за да се даде воля на творчеството на авторките. В дните от 14 до 19 май от 11.00 часа ще стартира и пленерът „Големите учат малките”, в който ще се включат 30 деца от Тръстеник, Долна Митрополия и Байкал.

Организаторите напомнят, че достъпът до култура отново е безплатен, неформален и най-вече забавен. А явно и хубавото време е на тяхна страна в подкрепа на идеята по-голяма част от дейностите да се провеждат на открито.

За финал на втората Общинска декада на културата и изкуството в Тръстеник ще има открита сцена на любителските състави от общината – на 18 май от 16.30 часа. В концерта ще участват членовете на училището но улични изкуства, както и на класа по народно пеене. Ще се включат и състави за автентичен фолклор от общината и млади изпълнители от населените места в Община Долна Митрополия.

Ще припомним, че Общинската декада се осъществява по схема за безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за създаване на иновативни културни събития”, ОП “Регионално развитие” 2007-2013 от община Долна Митрополия в партньорство с НЧ „Неофит Рилски” Тръстеник. Целта е облагородяване на културната инфраструктура и обогатяване на културния живот в общината. Сумата по проекта е 424 079 лв. като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 401 906 лв.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...