Акценти
Начало / Образование / Малките и средните предприятия във фокуса на открит урок в СОУ „Яворов” – Плевен

Малките и средните предприятия във фокуса на открит урок в СОУ „Яворов” – Плевен

В актовата зала на СОУ „Пейо Яворов” – Плевен днес се проведе открит  урок с учениците от 12А клас, профил „Предприемачество и бизнес”. Той е част от серия инициативи в рамките на Световната седмица по предприемачество. Темата на урока беше „Институционална подкрепа на Малките и средни предприятия”, който учениците представиха с подкрепата на главен учител Иван Бенков и старши учител Павлина Петкова.

Учениците подробно разгледаха ролята на малките и средни предприятия  в днешната икономика на България и каква институционална подкрепа на ниво държава и общини получават те. Бъдещите млади предприемачи подчертаха, че малкият и средният бизнес е основата на икономическото развитие. Те посочиха, че броят на малките и средни предприятия в България непрекъснато расте и през 2012 г. достигат до рекордните 99% от всички български компании. Подобно е и положението в Европа. Но за да се изравним напълно с европейските стандарти, до 2020 г. в България трябва да бъдат разкрити нови 12 000 фирми, цитираха статистически данни учениците.

Те акцентираха и върху необходимостта в училище по-широко да бъде застъпено обучението по предприемачество и насърчаване на предприемаческия дух и умения.

СОУ „Яворов” вече шеста поредна година участва в инициативите на  Джуниър Ачийвмънт – България, насочени към предприемачеството. През последните 10 години училището се утвърди в област Плевен като водещо в обучението по предприемачество и мениджмънт, подчерта директорът Марияна Грънчарова. В училището е разкрита единствената за Плевен паралелка с профил „Предприемачество и бизнес”.

Откритият урок завърши с представяне на иновативните изделия на ученическата компания  „Silver TONIX”. Това са разнообразни козметични продукти на базата на сребърни йони и натурални етерични масла.

Всички участници в открития урок получиха сертификати от директора Марияна Грънчарова.

Следваща Предишна
IMG_5197СОУ Яворов
IMG_5201СОУ Яворов
IMG_5202СОУ Яворов

IMG_5206СОУ Яворов
IMG_5207СОУ Яворов
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...