Акценти
Начало / Общество / Какво е либерализация на електроенергийния пазар разясниха на среща в Плевен

Какво е либерализация на електроенергийния пазар разясниха на среща в Плевен

Информационна кампания за либерализацията на електроенергийния пазар стартира тази вечер в Плевен. В зала „Плевен” на Областна администрация се събраха потребители на средно и ниско напрежение, които се запознаха с подробна презентация по темата. Участие в срещата взеха и областният управител на Плевен Ралица Добрева, зам.-кметът на Плевен по териториално развитие и градоустройството арх. Невяна Иванчева и представители на Министерството на енергетиката. В срещата трябваше да се включи зам.-министърът на енергетиката Николай Николов, но за разочарование на присъстващите участници, той не успя да дойде.

Информационната кампания се организира от Министерството на енергетиката, съвместно с КЕВР, БЕХ, Българската независима енергийна борса, ЕСО и електроразпределителните дружества и е посветена на предстоящата либерализация на електроенергийния пазар в страната. Целта е потребителите да получат отговори на своите въпроси относно преминаването към свободен пазар на електроенергията, което предстои да се случи поетапно от началото на следващата година.

среща либерализиран пазар

Необходимостта от реформиране и световните тенденции за преструктуриране на електроенергийния сектор е породена от: нови строги екологични изисквания; глобализация на икономическите отношения; изисквания за повишена енергийна ефективност; развитие на информационните технологии и други.Всъщност либерализацията на пазара означава, че електрическата енергия може да бъде ззакупена от избран лицензиран търговец на електрическа енергия. Съгласно ЗЕ всеки клиент има право да смени доставчика си на електроенергия. За масовите потребители – малки стопански клиенти и домакинства, които към момента с електромери без почасовоизмерване на потреблението, се прилагат т.нар. стандартизирани товарови профили.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...