Акценти
Начало / Общество / Малка плевенска шахматистка се завърна с две купи от „Надеждите на света“

Малка плевенска шахматистка се завърна с две купи от „Надеждите на света“

Шестгодишната състезателка на СКШ „Плевен XXI“ Нора Рашева направи успешен дебют в международен турнир и се завърна с две спечелени купи от 19-тото издание на шахматния фестивал за училищни шампиони „Надеждите на света“. Въпреки крехката си възраст Нора натрупа актив от 5 точки, които и отредиха 9-то място в генералното класиране и първо при 8-годишните момичета. За успеха на малката шахматистка сподели треньорът на СКШ „Плвен ХХІ“ – мс Христинка Илиева. Нора Рашева е най-малката участничка в турнира, който се проведе от 5 до 14 юли 2015 г. в  к.к. „Св. Константин и Елена“.
Нейната основна конкурентка – рускинята Екатерина Граматик, остана далеч по-назад с 2 спечелени победи. Така Нора грабна две купи – за най-малка участничка и за първенец при най-малките момичета до 8 години.
Турнирът се игра на групи в 9 кръга на класическа контрола – 90 минути с 30 секунди добавка на всеки ход под ръководството на главния съдия Илияна Полендакова от Пловдив.

Нора Рашева и нейният треньор мс Христинка Илиева
Нора Рашева и нейният треньор мс Христинка Илиева

Участваха общо 91 шахматисти от 4 държави, които се състезаваха в категориите до 8, 10, 12, 14 и 16 години.
Най-добре се представиха шахматистите от Азербайджан: Айдин Сюлейманли, Амад Амадзада и Раван Алиев,които  спечелиха първото място в 3 от 4-те турнира – до 10, до 12 и до 16 години. Единственото златно отличие за българския отбор при момчетата извоюва Симеон Тодев от Пловдив, който разби конкуренцията си в най-малката възрастова група – момчета до 8 години, с пълен актив от 9 точки.
Фестивалът бе съпътстван от различни мероприятия и игри – посещение на шоуто на делфините във Варна, екскурзия с кораб, вечер на запознанството с аниматори и спортни надпревари, турнир по шах на Фишер, блиц турнир с награди и др.
С това завърши реализирането на тригодишния проект „Надеждите на България“, ръководен от Борис Христов, председател на ШК „Веселин Топалов 2006“ Варна и финансиран от фондация „Америка за България“. В него партньори бяха 5 български шахматни центъра – Варна, Пловдив, Благоевград, Плевен и Шумен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...