Акценти
Начало / Култура / Майсторството на Дора Делийска и звука на уникален роял в един концерт на валса

Майсторството на Дора Делийска и звука на уникален роял в един концерт на валса

С три биса и с много цветя завърши снощи концертът на Дора Делийска на сцената на Драматичния театър в Плевен. Много приятели и специални гости съпреживяха заедно красивите изпълнения на чаровната пианистка, която показа прекрасната душа на реставрирания по нейна идея роял „Бьозендорфер – Империал”. Концертът „Различният валс” е част от новия проект на пианистката, в който тя представя валсът в провокираща светлина. Звучаха валсове на Лигети, Щраус, Шопен, Лист и др. Дора Делийска обясни, че това е първият концерт от бъдещия клавирен фестивал „Бьозендорфер фестивал”, който от следващата година ще се провежда в Плевен. Идеята е повече изпълнители да се докоснат до уникалния роял „Империал”, който е произведен през 1975 г от фирмата „Бьозендорфер” и е един от малкото инструменти с допълнителни клавиши в долния регистър.

Реставраторът Сибрен ван Хоф, който работи върху реставрацията на инструмента, също беше сред публиката. Той разказа, че от създаването си през 1828 г. световно известната фирма за пиана е произвела само 50 000 рояла – всичките ръчна изработка, от специално обработено дърво и с изключително внимание към детайла. Всичко това придава душа на инструментите на Бьозендорфер, подчерта майсторът реставратор.

Плевенската публика има удоволствието да се наслади на цялото богатство на звука на инструмента, който беше без капак, за да се разлива свободно всеки тон.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...