Акценти
Начало / Образование / Пореден успешен випуск изпратиха в ДФСГ

Пореден успешен випуск изпратиха в ДФСГ

Усмихнати и пременени, абитуриентите от Випуск 2013 на ДФСГ „Интелект” в Плевен изпълниха днес двора на гимназията. За последен път прага на училището пристъпиха 145 ученици от 6 специалности – малък и среден бизнес, оперативно счетоводство, митническа и данъчна администрация, застрахователно и осигурително дело, банково дело, икономическа информатика. „Прекрасни момчета и момичета, които в продължение на 5 години участваха в различни инициативи и проекти на ДФСГ „Интелект”. Работиха по проекти „Коменски”, „Леонардо да Винчи” в Германия, Литва, Франция и др. Имаме изключително високи постижения, много от тях вече са приети за студенти с предварителни изпити. Възпитаниците ни имат огромен потенциал и аз съм убеден, че ще го реализират в бъдеще. Ние сме горди с това, което те показаха, а това е добър атестат и за ръководството на гимназията, за педагогическия колектив”, сподели преди церемонията директорът на гимназията Емил Райков.

Преди изпращането бяха представени резултатите от трансграничната практика по проект “Електронно митническо обслужване – европейския опит и практика” в Портсмут, Великобритания. Сертификатите EUROPASS Мобилност на всички ползватели, бяха връчени на участвалите в проекта от Дамянка Владимирова, директор на НАП Плевен. Емил Райков отправи специални благодарности за добрата и ползотворна съвместна работа към служителите на агенцията.

Една от участничките в проекта, Патрисия Върбанова от 10 в клас, разказа, че са с чудесни впечатления от посещението и практиката си в Англия. „Надяваме се да мотивираме и останалите съученици също да участват в проекти през следващите години, а и че сме се представили достойно пред английската страна. Предварителните ни очаквания за това, което ще видим и научим там, не само че съвпаднаха, но дори ги надвишиха. А предварителната подготовка, която имахме в гимназията преди да заминем, беше напълно достатъчна – и културната, и професионалната, и езиковата”, допълни Патрисия.

С издигане на националния флаг, звън на последния училищен звънец и плисване на менче с вода продължи церемонията. След това  завършващият випуск предаде знамето на училището на следващия.

В речта си пред ученици, учители и родители директорът Емил Райков сподели, че за него този ден е натоварен с много позитивна енергия, стремежи и надежди. „Ние само символично се разделяме с тези прекрасни момичета и момчета от випуск 2013, защото те винаги ще бъдат част от нашия екип, от нашето семейство. Изпитвам удовлетворение от това, че съм директор на училище – запазена марка, което дава посока, формира характери и личности. Скъпи абитуриенти, ние ви дадохме основа, оттук нататък от вас зависи да пожелаете нещо много силно и да го преследвате неотклонно. Сега е момента, в който трябва да отдадем заслуженото и на преподавателите, които с изключително търпение, умение и себераздаване съградиха това, което сте вие, скъпи абитуриенти, сега”, каза още Райков и пожела на всички здраве, късмет и на добър час.

Първенец на випуск 2013 сред 8-те номинирани за приза стана Мария Методиева, ученичка от ХІІ б клас на ДФСГ „Интелект” в Плевен, специалност „Банково дело”. Мария спечели стипендия на Фондация „Атанас Буров” за уч. 2012/ 2013 год. като се пребори в сериозна конкуренция със 110 кандидати от професионалните гимназии по икономика в страната. Стипендията е оценка за отличния й успех през целия курс на обучение в гимназията, за нейната извънкласна дейност, участие в проекти, участие и награди от конкурси и състезания. Мария получи от Емил Райков плакет и парична награда. На останалите 7 номинирани бяха връчени грамоти и парични награди.

Специална грамота пък получи Мирослав Димитров от 12 б, който единствен от випуска е завършил целия курс на обучение без нито едно отсъствие.

След това веселото настроение преля във викторината „Познайте кой е този клас”, в която се описваха успехите и „издънките” на отделните класове. Присъстващите трябваше да познаят за коя паралелка става дума.

Накрая балони, със завързани за тях пъстри ленти с пожелания за здраве, късмет, успешна реализация и лек път в живота на поредните випускници от ДФСГ „Интелект” полетяха към небето.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...