Акценти
Начало / Общество / Майки излязоха на протест в Плевен

Майки излязоха на протест в Плевен

Майки, бащи и баби днес излязоха на протест пред Общината в Плевен, за да изразят недоволството си от политиката на правителството  към  родителите и децата. Така Плевен стана един от двадесетината града в страната, които се включиха в национален протест.

Исканията на плевенските родители бяха за по-адекватна грижа за децата с увреждания, премахване на изискването за минимален доход при полочуването на детски надбавки.  Заради това изискване семейство с три деца е лишено от детски, защото доходът им надвишава само с 4 стотинки изисквания минимум.

Излязохме на площада, за да настояваме за незабавни и целенасочени действия, заявиха родителите.

IMG_5928протест

Ето и конкретните им искания:

  1. Да се намали периодът на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така, както бе въведен през 2014г. Дори той ощетява майките,намиращи се в началото на тяхната кариера,тъй като те със сигурност имат увеличение на първоначалната си заплата в предходните 2 години.В другия случай те все  още не са натрупали такъв стаж слизайки от студентската скамейка, а им предстои цял живот осигуряване на все по-висока заплата.Тази средства директно се отнемат от осигурените майки без каквото и да е правдободобно основание.
  2. ОБВЪРЗВАНЕ на МРЗ с размера на обезщетение,което получават майките в периода между първа и втора година на детето,което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения,на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често
  3. Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.
  4. Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.
  5. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.
  6. Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца.Осигуряване от страна на държавата на финансиране коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване с поемането на всички необходими и изисквани от докторите изследвания.Подсигуряване на нужното количество ваксини,съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от ИАЛ,а не внесени и прилагани незаконно върху децата ни без да са тествани.
  7. Осъвременяване обезщетенията за деца в неравностйно положение съобразно актуалния размер на МРЗ
  1. Поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години- изследвания, логопед, психолог, рехабилитатор и други специалисти, нужни за пълноценното детско равитие и интеграция при установяване на нарушено такова.

IMG_5927протест

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...