Начало / Култура / Магическият свят на Димитър Василев оживя в изложбата „40 рисунки“ (снимки)

Магическият свят на Димитър Василев оживя в изложбата „40 рисунки“ (снимки)

„Неговите творби са такива, че имат възможността да накарат хората, които ги наблюдават, да изключат реалността, в която се намират и да се потопят в неговия въображаем свят. Човек забравя къде е и кой е и влиза в този магически свят. Това е много хубаво, защото не всички творби имат тази способност”. С този анонс директорът на ХГ „Илия Бешков” Мирослав Минчев откри изложбата „40 рисунки“ на Димитър Василев.
Снощи Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен бе домакин на творбите на плевенския учител, който има 30 годишен преподавателски стаж в ГПЧЕ – Плевен. Колекцията, която авторът представя, е създадена в периода 2001-2015 г., но основна част от произведенията са сътворени през последните две години. Картините са в предпочитания от него маниер на моливна рисунка с мека подложка от акварел, туш или пастел.
„Много е хубаво, когато плевенски автори се представят в галерията”, продължи представянето директорът на галерията при откриването на изложбата. Минчев припомни биографията на плевенския творец, който е роден през 1958 г. в град Плевен. През 1977 г. завършва Художествена гимназия „Илия Петров“ – София и специалност живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1984 г. Участник е във всички изяви на групата на плевенските художници, както и във всички издания на „Биенале на малките форми в изобразителното изкуство – Плевен“, както и в други национални общи изложби. Два пъти е номиниран от „Национална изложба на художниците педагози – В. Търново“ (2005 г. и 2012 г.).
„Само преди две години Димитър Василев представи тук своята първа изложба, а днес вече има втора самостоятелна такава. Може да се види колко сериозно е работил, но разбира се, той остава верен на своя характерен стил – една много истинска и жива рисунка в мека подложка от акварел и пастел. Неговите творби са изпълнени характерно с едни фантастични светове, изпълнени от катедрали и персонажи, които са балансирани с много детайл, много чувство и много поезия и малка доза сюрреализъм. Аз много се възхищавам на неговите неща и виждам сериозната разлика от първата му изложба”, завърши Мирослав Минчев.
От своя страна художникът благодари на организаторите, които са спомогнали за реализацията на изложбата. „Ще се хвана за тези думи – за бягството от една реалност. Да речем, че наистина бягам от нещо като рисувам и това е училището”, каза усмихвайки се Димитър Василев. Повод за шегата бе и присъствието на негови ученици в залата, както и на директора на Езиковата гимназия Юрий Тодоров.

Следваща Предишна
изложба Димитър Василев
изложба Димитър Василев
изложба Димитър Василев

изложба Димитър Василев
изложба Димитър Василев
изложба Димитър Василев

изложба Димитър Василев
изложба Димитър Василев
изложба Димитър Василев

изложба Димитър Василев
изложба Димитър Василев
Следваща Предишна

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...