Акценти
Начало / Общество / Празника на водния лук отбелязаха отново в село Реселец

Празника на водния лук отбелязаха отново в село Реселец

За седма поредна година в село Реселец беше отбелязан уникалния Празник на водния лук. Тази година кошницата на плодородието беше препълнена с най-отбраните и едри глави воден лук, а за възхвала на усърдието и трудолюбието на хората от този край организаторите бяха подготвили богата празнична програма. С поздрав към жителите се обърна кметът на Реселец, Петко Христов, който с нескрита гордост подчерта, че с годините този празник се е утвърдил като една от емблемите на селището. Спорна работа и берекет пожела на реселчани и общинският кмет Павлин Фильовски, отправяйки още поздрави към организаторите и пожелания за здраве, късмет и добри бъднини във всеки дом.

Реселец-кукери

Специално за празника на водния лук в Реселец гостува кукерска група „Арапи” към НЧ „Просвета от шуменския квартал „Макак”. Те представиха уникалния обичай арапи, впечатляващ със своята цветова палитра, характерна звукова екзотичност и атрактивен сюжет. На  сцена се изявиха още местната певческа група „Росна китка”, червенобрежката танцова формация „Хайде на хорото”, както и сладкогласни певици от Реселец и Шумен.

Истинска сензация предизвикаха отново великолепните ястия от воден лук, включени в кулинарната изложба. Така реселчанки за пореден път доказаха, че умеят не само да отглеждат прочутия зеленчук, но и майсторски да го поднасят на трапезата. Председателят на читалището, Данаил Данов, благодари на всички участници в изложбата като не пропусна възможността да ги похвали за техната сръчност и естетически усет, а за благодарност им връчи грамоти и сувенири.

Снимки и текст: пресцентър Община Червен бряг

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...