Начало / Икономика / Магистрала „Хемус” официално сред приоритетите на правителството до 2020 г

Магистрала „Хемус” официално сред приоритетите на правителството до 2020 г

Завършването на автомагистралите „Хемус“, „Струма“, „Марица“, „Черно море“ и „Калотина“ са сред приоритетите на правителството, залегнали в Стратегията за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението й до 2022 г., приети от Министерския съвет.

Общо нови 635 км автомагистрали  и над 17 хил. км рехабилитирани пътища  от I, II и III клас трябва да бъдат изградени до 2020 г. , предвиждат приетите стратегически документи, съобщават от правителствения пресцентър.

Освен  списък с приоритетни проекти, финансов план и програми за развитие на транспортната инфраструктура, Стратегията съдържа анализ на състоянието на републиканската и общинска пътна мрежа, общата дължина, амортизационно състояние, състоянието на пътните съоръжения, статистика и прогноза за трафика и интензивност на движението. Тя набелязва и нужните законови промени, които да са в съответствие с увеличения брой на моторните превозни средства, тяхната товароносимост, както и нарасналия транзитен трафик, след приемането ни в ЕС.

Документът е ключов за развитието на пътната инфраструктура в България през настоящия програмен период на ЕС, ускоряване на регионалното сближаване,  устойчиво развитие на икономиката и  подобряване на състоянието на околната среда.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...