Акценти
Начало / Здравеопазване / Магдалена Цекова – Юсменова: Финансовата подкрепа е от значение за двойките с репродуктивни проблеми

Магдалена Цекова – Юсменова: Финансовата подкрепа е от значение за двойките с репродуктивни проблеми

25 000 лева са предвидени тази година в бюджета на Община Плевен за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Размерът на финансовата помощ бе приет на януарската сесия на Общински съвет – Плевен. На пресконференция след сесията председателят на Общинския съвет Мартин Митев поясни, че предвидената сума за подпомагане на двойка е в размер на 500 лв., което е крайно недостатъчно, но все пак става дума за подпомагане, а не за покриване на целия разход.
Именно заради размера на финансовата подкрепа, която е отпусната за двойка, с нас се свърза представителят на Сдружение „Зачатие” в Плевен Магдалена Цекова – Юсменова. Множество хора с репродуктивни проблеми са я потърсили, задавайки въпроса

защо Община Плевен отпуска само 500 лева, а в други Общини сумата е по-голяма.

”Аз знам обяснението – за да има за повече двойки, които да се възползват от помощта. Но има много по-малки Общини, които отпускат повече средства с по-малък определен бюджет. На места има определена дата, до която се приемат документи. Всички кандидатури се разглеждат и ако за одобрените няма достатъчно средства, предвидени във фонда, сумата се дели на техния брой и получават по равно. Понякога пък се определя втора дата – когато двойките са по-малко от определената сума. Процедурата се повтаря и останалите средства се разпределят между одобрените”, отговаря Магдалена и допълва, че наистина в Плевен има сравнително повече кандидати. Това се дължи на факта, че има две клиники за репродуктивни проблеми, които насочват пациентите си към фонда на Общината. Този отговор, обаче, не решава проблемите на все повече увеличаващия се брой на плевенчаните с репродуктивни проблеми.
Данните сочат, че през 2012 година в Плевен фондът за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми стартира със сума в размер на 50 000 лева. През 2014 година тя е намалена на 40 000 лева, а

от 2015 година размерът е наполовина от първоначалния, защото средствата не се усвояват напълно.

Одобрените за подпомагане двойки получават по 500 лева за първоначалните изследвания, нужни за кандидатстване за основните средства пред държавния фонд за репродуктивна медицина. За миналата година за такава помощ са одобрени 33 двойки, като техните молби са изпратени за финансиране, съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет. Само три са неодобрените кандидати.
Към днешна дата 11 молби чакат за разглеждане от комисията, като две са постъпили тази година. Забавянето на разглеждането на тези документи се дължи на избора на нови общински съветници след местния вот и необходимостта от сформиране на нова комисия, която да разглежда документите. До месец ще бъдат актуализирани правилата за одобрение и разглеждането на документи ще продължи, обясниха още от пресцентъра.

От помощта могат да се възползват семейни двойки, живеещи на семейни начала, самотни жени

с постоянен и настоящ адрес на територията на община Плевен и за период не по-малко от една година преди датата на кандидатстване. Сред документите трябва да има и медицинско становище за наличие на репродуктивен проблем.
„Ценоразписите от двете плевенски клиники, които извършват ин витро процедури, сочат, че за изследванията на мъж и жена, са необходими поне 1000 лева”, подчертава от своя страна Магдалена. Тези данни изпратих и с писмо до Общинския съвет и комисията, която разглежда документите за отпускане на средства за двойки с репродуктивни проблеми, обясни тя. Поради кратките срокове, обаче, не е имало достатъчно време, за да се вземат примерни цени и от други клиники в страната, но те не са много по-различни в другите градове. „Тези изследвания са необходими само, за да се разбере какъв е проблемът при двойките, като тук не става дума за самата процедура ин витро. В повечето случаи

първоначалните изследвания на хормони и спермограма, които да докажат проблем при двойката, излизат над 300 лева.

Тези изследвания са необходими преди да се кандидатства за финансовата помощ от Община Плевен, която е в размер на 500 лева”, пояснява още представителката на „Зачатие”. Самата ин витро процедура и съпътстващите я изследвания възлиза на над 5000 лева, но в случая не става дума за нея, а за разходите само по диагностициране на репродуктивния проблем. Спермограмата при мъжа струва между 120 и 200 лева и не се покрива от Здравната каса. „Понякога се налага тя да се повтаря неколкократно. При жените се изисква задължително изследването на поне пет хормона, които са на стойност по 15 лева всеки. Не са редки случаите, в които се изследват специфични хормони, което не се прави във всяка лаборатория. Тогава само един хормон може да струва около 100 лева. Тези изследвания също не се покриват от Здравната каса. Цветната снимка пък струва от 120 лева нагоре, като това зависи от клиниката и начина на провеждане”, посочва Магдалена. Ако трябва да се правят и допълнителни изследвания, сумата скача значително над 500 лева и това само за установяване какъв е проблемът при двойката. Отделно са и рутинните изследвания за СПИН, хепатит, сифилис и т.н., допълва още тя.

Не са малко Общините, които през последните години дават на двойки с репродуктивни проблеми между 2000 и 2500 лева.

Именно затова изниква въпросът защо в Плевен не може. „Желанието ни беше да се направи програма, която да е с определен стойност само за изследвания и друга, която да е за двойки, които нямат право да кандидатстват по фонд, но се нуждаят от ин витро. Именно такива са създадени в община Русе, където се предоставят средства според различните нужди на двойките”, поясни Магдалена. „Звънят ми хора с репродуктивни проблеми и ме питат защо в нашата община е така. Не можело ли нещо да направим по въпроса.

Плевен е медицински град, а сякаш чуваемостта към проблемите на хората с репрудоктивни проблеми не е съвсем добра.

През изминалите години имаше многобройни обещания, че сумата ще бъде увеличена, но напротив – тя намалява с всяка изминала”, констатира представителката на „Зачатие”. Тя сподели още, че често хората казват, че двойките с репродуктивни проблеми си имат Фонд, който да им помага, но не си дават сметка какво им коства, за да се стигне до кандидатстване пред Фонда. „Пътят на тези двойки е дълъг и протича по график, което често става причина за загубата на работа на жената. Тогава финансовият аспект е още по-усезаем. Когато знаеш, че имаш подкрепата на Общината или някой друг, е много по-лесно”, допълва Магдалена.
Дори, за да се кандидатства за ин витро процедура към Централен фонд „Асистирана репродукция”, са необходими две спермограми на мъжа, правени в различни клиники. „Не говорим за неща, свързани с Фонда. Не искаме да се препокриваме с него чрез отпусканите средства от Общината, а да помогнем на повече хора да стигнат до него. Както и да помогнем на тези, които нямат право да кандидатстват за процедури по Фонда. Например хора с неизяснен стерелитет трябва да имат четири самофинансирани опита, за да могат да кандидатстват по Фонда, което чисто финансово е самоубийствено”, разказва още представителката на „Зачатие”. „Ако си се диагностицирал преди половин година, но изчакваш да събереш пари, за да можеш да преминеш към някаква процедура, всичко губи давност и всичко започва от начало.

Повечето двойки с репродуктивни проблеми живеят от заем до заем.

За да стигнат до Фонда, за да продължат нататък и прочие. А при двойките, които са изчерпали своите три опита по Фонда или са с донорска яйцеклетка, положението е съвсем тежко”, допълва тя. „Имам познати, които нямат пари, за да си направят дори цветна снимка или спермограма и се отказват, защото е непосилно за тях”, сподели още Магдалена.
Ето защо от Сдружение „Зачатие” смятат, че увеличаването на сумата, с която Община Плевен подпомага двойките с репродуктивни проблеми, може да им помогне да се приближат с още една крачка към мечтаното родителство.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...