Акценти
Начало / Култура / Любомир Дяковски: Тазгодишните Лауреатски дни „Катя Попова” достигат нивото на Софийски музикални седмици

Любомир Дяковски: Тазгодишните Лауреатски дни „Катя Попова” достигат нивото на Софийски музикални седмици

В рамките на предстоящия Международен фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” меломаните в Плевен ще имат възможност да получат концерти, които са на нивото на Софийски музикални седмици и Мартенски музикални дни в Русе. Това каза днес на пресконференция директорът на Плевенска филхармония – Любомир Дяковски, който е  селекционер на 30-то издание на международния фестивал, станал емблема за плевенския музикален живот.

Фестивалът ще се проведе от 4 до 9 октомври в Плевен. Той ще бъде открит с операта „Тоска” на Пучини и така ще бъде възобновена традицията в рамките на фестивала да се представят оперни спектакли, каза Стефка Григорова, началник на отдел „Култура” в Община Плевен. От 1993 г до 30-то издание на фестивала тази традиция е била прекъсната, припомни Григорова и  допълни, че на 17-то издание на Лауреатските дни са били представени два оперни спектакъла. С „Тоска” ще бъде върната и друга традиция – оперните спектакли да се посвещават на годишнина на изтъкнати личности. Тази година ще бъдат отбелязани 75 години от рождението на световната оперна прима и наша съгражданка Гена Димитрова.

Това музикално събития ще е повод отново да поставя въпроса за възстановяване на Откритата оперна сцена към Плевенска филхармония, подчерта Любомир Дяковски. Той отбеляза, че в ролята на Тоска плевенската публика ще има възможност да види една от най-добрите нейни изпълнителки в момента – сопраното Йорданка Дерилова. А в ролята на Каварадоси ще е италианският тенор Дарио ди Виетри.

За откриването на Лауреатските дни в Плевен ще пристигне известната оперна изпълнителка Бруна Балиони, пяла на една сцена с Гена Димитрова. Тук ще е и българската прима Христина Ангелакова. Очаква се двете да приветстват участниците във фестивала. Откриването на Лауреатските дни ще бъде предавано директно по БНТ.

В тазгодишното издание на фестивала селекционерите – Любомир Дяковски и Евлоги Илиев, са успели да привлекат изпълнители от шест държави, лауреати на престижни международни фестивали.

„За Плевен е въпрос на чест да организира Международния фестивал – Лауреатски дни „Катя Попова”. Тазгодишните Лауреатски дни са на изключително високо ниво”, каза кметът Георг Спартански, който е председател на организационния комитет на фестивала. Той даде много висока оценка за работата на всички, подготвили юбилейното издание на международния музикален форум.

img_4719laureatski-dni

Освен луксозен каталог, представящ участниците във фестивала, е издадена и книга за Лауреатски дни „Катя Попова”, съдържаща историята на фестивала от неговото създаване. Кметът определи като апостолски труда на нейния автор – Алеко Антонов, дългогодишен селекционер на Лауреатските дни.

Рекламните материали са изработени от художниците Иван Велчев – Йово и Красимир Коцев, и от Господин Пейчински.

Община Плевен е финансирала фестивала, чиято стойност е малко над 60 000 лв. Подкрепа са оказали местни бизнесмени – ресторантьори и хотелиери, поели на преференциални цени престоя на изпълнителите. От Общината изказаха благодарност на Военноисторически музеи, Регионалната библиотека за безвъзмездната помощ с преводачи и на Драматичния театър за техническата подкрепа. Благодарности бяха изказани и за Регионалния исторически музей, който ще организира изложба за Катя Попова.

Билетите за концертите за Лауреатски дни „Катя Попова” вече са в продажба. Могат да се купят на касата на Плевенска филхармония в читалище „Съгласие”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...