Акценти
Начало / Култура / Любомир Дяковски прави концерт бенефис в Мавзолея

Любомир Дяковски прави концерт бенефис в Мавзолея

40 години творческа дейност ще отбележи с концерт бенефис тенорът Любомир Дяковски. Носителят на званието „Почетен гражданин на Плевен” посвеща концерта на своите почитатели и приятели от Плевен, където е минала по-голяма част от кариерата му на оперен певец.

Дяковски и солистката на Русенската опера – сопраното Гиргина Гиргинова, са подготвили програма от арии и дуети от популярни оперни композитори, а също и по-рядко изпълнявани творби. Сред тях е Химнът на нациите, написан от Верди преди 150 години за Световното изложение в Лондон през 1862 година, който ще звучи за първи път на плевенска сцена в изпълнение на Дяковски. Клавирният съпровод ще е на Росица Дяковска.

Концертът, наречен „В музиката обединявам хората“, ще се състои на 2 ноември /петък/ в параклиса- мавзолей „Свети Георги Победоносец“ от 19 часа.

Мястото на концерта не е избрано случайно. Певецът е един от дарителите на този храм. По негова поръчка и с негови средства в Русия е изработен централният полилей, който краси Мавзолея от 2003 г.

В дългогодишната си творческа дейност Дяковски има изяви на почти всички  оперни сцени у нас. Той е сред първите солисти на Плевенска опера „Христо Бръмбаров“, където остава до нейното закриване. След което кариерата му продължава в чужбина с участия в близо пет хиляди концерта. Пял е на сцении в Западна Европа, Русия, САЩ и Мексико. За серия от 60 концерта в Австрия, Германия, Люксембург и Швейцария Любомир Дяковски ще отпътува веднага след бенефисния си концерт в Плевен.

На снимката: Запомнящо се изпълнение на Любомир Дяковски в голямата зала на Панорама „Плевенска епопея“

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...