Акценти
Начало / Култура / Любомир Дяковски: Положението с плевенската култура е като в баснята за глухия лъв, който изял най-добрия и единствен цигулар

Любомир Дяковски: Положението с плевенската култура е като в баснята за глухия лъв, който изял най-добрия и единствен цигулар

Давам си сметка, че състоянието и отношението към културата в Плевен не е в най-добрия  и най-желания от нас вид. Това мнение сподели известният плевенски тенор Любомир Дяковски на пресконференция по повод поредното си турне в Европа. За да опише  състоянието на плевенската култура, той разказа басня, в която самолет с талантливи музиканти се разбил над пустинята и оцелял само един – най-добрият цигулар. Той разбрал, че не му остава много живот, затова хванал цигулката и засвирил. Събрали се един по един лъвовете, но никой не посягал, а кротко прикляквал и започвал да слуша, омагьосан от красивата музика. Но изведнъж дошъл главатарят на прайда, разбутал наклякалите в кръг лъвове и изял музиканта. Защо го направи, това беше най-добрият цигулар в пустинята, попитали го. А той сложил лапа на ухото си и попитал: Какво?

Да се надяваме, че няма да се наложи „глухи” хора да решават съдбата на културата в Плевен,заключи Дяковски и изрази надежда, че проблемите ще намерят решение и културата ще оцелее.

Любомир Дяковски се завърна наскоро от поредното си голямо турне с Тримата славянски тенори в Австрия, Германия и Швейцария. В продължение на два месеца те са изнесли 11 концерта в местни катедрали в съпровод на Росица Дяковска – клавир. В програмата си тримата тенори са включили руски, испански и италиански романси, популярни оперни арии и за първи път представили оперетни арии от нески и австрийски композитори, които изпълнили на български и руски език.

През септември Тримата славянски тенори ще пеят отново пред плевенска публика, тъй като пропуснаха станалия вече традиционен концерт в навечерието на 24 май. Тази година не спазихме традициятау тъй като участвахме в честванията на 1 150 години от Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий в Чехия, обясни Дяковски.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Млък Дяковски! Ти закри операта през 1994 заедно с Ивайло Атанасов. Мълчи и се скрии безсрамнико!