Акценти
Начало / Общество / Луксозен календар за 2020 със 100-те най-знакови инвестиции за Плевен за последните 20 години

Луксозен календар за 2020 със 100-те най-знакови инвестиции за Плевен за последните 20 години

Луксозен календар за 2020 г. със 100 -те най-значими инвестиции в сгради с обществена значимост, които видимо промениха Плевен и региона през  последните 20 години излезе от печат в навечерието на новата година.

Календарът е част от проекта „реВизията на Севера“, чиито автор е журналистът Силвия Златкова.

Печатното попълнение е продължение на познатата ретроспективна изложба „реВизията на Севера – реализации от Плевен и региона“ и прави общ преглед с имиджово представяне чрез фотографии на ключовите инвестиции. В специално оформена легенда се дава информация за авторите на реализираните сгради – архитектите, които стоят зад тези проекти.

Отпечатването на календара стана възможно с подкрепата на Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Плевен, Съюза на архитектите в България – Дружество Плевен и първия частен инвеститор в сферата на здравеопазването за града и региона – секторът, оформящ инвестиционния профил на община Плевен – ДКЦ и МБАЛ „Авис Медика“.

Ретроспективният календар дава хронологията на инвестициите в различните сфери за видовете сгради: здравеопазване, производствени и складови, офисни, смесени, специализирани, търговски, хотелски, инфраструктурни сгради и съоръжения.

Показани са както първите, така и най-новите сгради, построени за последните 20 години. Особено място е отделено на търговските сгради, които са разделени на три подгрупи, пред вид най-голямата динамика на инвестициите за периода при този тип сгради. На отделни страници са представени хранителните, автомобилните, мол-овете и нехранителните вериги, като при всеки от видовете сгради е поставен акцент или няколко такива на най-мащабните вложения.

„Любопитна, но съществена и важна подробност е, че първият инвеститор за 20-годишния период 1999 -2019 ДКЦ и МБАЛ „Авис Медика“ се оказва в редиците на най-новите, със свежи инвестиции в сектор здравеопазване с изграждането на Болница за продължително лечение и роботизирана неврорехабилитация, с. Тученица, Община Плевен. Тази фактология е в подкрепа на основната цел на проекта, а именно: да  акцентира на инвестициите, доказали своята устойчивост във времето“, споделя авторът на проекта Силвия Златкова.

Цялостният дизайн на 14-страничния календар е дело на младата графична дизайнерка Анита Рупова.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...