Акценти
Начало / Култура / Летни истории извън Плевен – Над 800 участници в Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите”

Летни истории извън Плевен – Над 800 участници в Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите”

фестивал Музите

Над 800 деца и младежи, обединени в близо 40 колектива  от  Украйна, Литва, Словакия, Беларус, Унгария, Молдова, Чехия, Русия, Латвия, Финландия, Хърватия, Румъния и България се потопиха в света на „Музите” и  омагьосаха с чар, цветове и талант многобройните туристи и гости на Созопол по време на деветото издание на Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите” – Созопол 2014. Фестивалът се организира от Сдружение „Музите”  и Община Созопол  с партньорството на читалище ,,Отец Паисий“- Созопол.

Богатата 11 дневна програма на арт феста даде нови и интересни възможности за представяне на всички изкуства.

фестивал Музите (2)

 Форумът  стартира с пищно дефиле на участниците, което през годините се превърна в  запазена марка на фестивала. Улиците на  черноморския град се изпълниха със  стотици деца и младежи от 16 държави, които дефилираха по централните улици на Созопол. Шествието завърши на летния амфитеатър „Аполония”, където се състоя тържественото откриване на първата сесия.

На сцената на летния театър „Аполония” се представиха състезателни концерти в  категориите за  танцово изкуство, музикално изкуство, театър, изобразително изкуство и нестандартни форми.

Фестивалът протича  в две сесии. По време на първата се представиха 18 танцови колектива и  над 60 индивидуални изпълнители от Русия, Украйна, Унгария, Беларус, Литва, Румъния и др. Те се състезаваха в категории  класически, съвременни, фолклорни, улични танци и нестандартни форми.

фестивал Музите (3)

След оспорвана тридневна надпревара бяха отличени най- добрите танцови формации. В  раздел фолклор  на І място в отделните възрастови групи бяха класирани  ансамбъл „Катюша” Украйна при най-малките, Ансамбъл „Бабзем” Унгария,  и Ансамбъл „Средногорие” гр. Златица – България, Дойна фолк – Румъния. В раздел класически танци  призовете взеха Студия „Етюд” Естония, Ансамбъл „Парадокс” от Русия, Балетно студио „Арт” гр. Враца. При съвременните танци журито отличи в отделните възрастови групи  Хореографска школа „Детство” – гр. Кострома, Русия. Ансамбъл „Брилянтина” – Латвия и ансамбъл „Дивертисмент” Унгария.  Награда  получи и Балетно студио „Крис”-  Бургас.

Състезателният концерт за нестандартни форми впечатли публика и жури с огнено шоу на Студия „Смехурко”- гр. Банкя и на Школата по атракционни изкуства към Националния дворец на децата в София. Тези два състава се окичиха с медалите в тази състезателна категория.

Втората сесия на фестивала представя изкуствата в разделите музикално изкуство, театър, литература, изобразително, приложно и фотоизкуство. Тук се откроиха Музикална школа „Звезди в аванс” от Габрово, Вокална студия „Ексклузив” от Русия,  Вокална група „Бижу” от гр.Ямбол, Ансамбъл „Теник” от Словакия,  изпълнители  от музикалната школа на „Славянска беседа” гр. София и др.

За първи път на фестивала участва и група от Финландия – Духовият оркестър на Пожарната команда от гр. Хелзинки.  Те зарадваха публиката с музикални изпълнения и с хумористичен танц „Физзарядка”, който чрез пантомима и сценични изразни средства направи шеговит поглед към пожарната команда.

В раздел „Театър” беше отличено участието на театралната трупа „Феникс” от Варна за постановката по текст на Гогол . Тя е уникална с това, че актьорите в нея са деца с увреждания, които  успяват да се занимават с творчество и да го представят пред публика.

На финала на фестивала бяха връчени и много специални награди.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...