Начало / МОНДИАЛ 2018 / Легендарни футболисти, вдигали купата на Световното първенство

Легендарни футболисти, вдигали купата на Световното първенство

Купата на Световното първенство на FIFA е най-желаният трофей във футбола, той има дълга и вълнуваща история. Добре познатата ни днес златна статуетка всъщност е второто поколение на престижната награда. От 1946 г. до 1970 г. световната футболна купа носи името „Жул Риме” по името на най-дългогодишния президент на FIFA и изглежда по напълно различен начин. Първоначално е известна просто като Световната купа, Куп дю Монд или златната Нике, но през 1946 г. е преименувана в чест Жул Риме, който първи организира състезанието още през 1930 г.

Оригиналният трофей преживява не едно и две препятствия. Втората Световна война той е скрит в кутия под легло. По-късно, през 1966 г., купата изчезва от експозицията, съпътстваща Световното първенство по футбол в Англия. Малко кученце на име Пикълс я открива, заровена под едно дърво.

В началото на седемдесетте години на миналия век FIFA поръчва изработката на нов трофей, в чест на десетото издание на Световното първенство по футбол, което предстои да се проведе през 1974 г. Експерти от седем държави представят общо 53 предложения за дизайн. Избран е проектът на италианския дизайнер Силвио Газанига. Това е трофеят, който бе показан и в София, през февруари тази година.

Благодарение на FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola българските фенове имаха възможността да се докоснат до 18-каратовата златна статуетка. Високата 36,8 см и тежаща 6 кг и 142 г купа на 14 февруари в Sofia Event Center, Paradise Center. Тя обиколи света за близо 100 дни и посети 65 града. В наши дни трофеят бива показван публично единствено в Музея на футбола на FIFA в Цюрих, при тегленето на жребиите за Световното първенство по футбол и по време на финалните мачове. Ето защо световната обиколка на най-желаната футболна награда е наистина уникално и вълнуващо изживяване, до което тази година имаха възможност да се докоснат и българските фенове.

Представяме ви най-добрите футболисти, които са успели да вдигнат трофея от всички първенства във футбола:

  • Започваме с „Краля на футбола“ Едсон Аранчис до Насименто – Пеле – бразилската легенда е най-младият футболист печелил Световното първенство през 1958 г., когато е едва на 17 години. Пеле е и единствения играч, който има три трофея от Световните финали – 1958, 1962 и 1970.
  • Сър Боби Чарлтън – осем години, след като преживява кошмарната самолетна катастрофа с отбора на Манчестър Юнайтед, Робърт Чарлтън заедно с брат си Джак Чарлтън, Боби Мур и още куп величия на английския футбол завоюват Световната купа на FIFA на родна земя през 1966 г.
  • Франц Бекенбауер – легендарният защитник от близкото минало два пъти е печелил легендарния трофей – през 1974 г. като играч на ФГР и през 1990 г. като треньор на Германия. Той е и първият футболист, който вдига новия трофей изобразяващ две фигури на атлети, които държат земното кълбо над себе си.
  • Диего Марадона – аржентинецът е основен виновник страната му да спечели Световната купа пред 1986 г. Известен е и като „божията ръка“, защото именно през 1986 г. на четвъртфинала срещу Англия Марадона вкарва гол с ръка.
  • Зинедин Зидан вдига трофея на родна земя в първото си участие на Световно първенство през 1998 г.

Някои от най-големите футболни величия обаче нямат късмета да спечелят Световното първенство по футбол на FIFA и да се докоснат до трофея. Сред тях са Джордж Бест, Йохан Кройф, Мишел Платини, Ференц Пушкаш, Алфредо ди Стефано и Христо Стоичков. Българският представител става голмайстор на Световното първенство през 1994 г., но това не помага на България да спечели най-жадуваната купа.

Прочетете също:

Мондиал 2018: Световният шампион шокира, аут са и африканците

Германия – настоящият световен шампион по футбол отпадна и няма да може да защити титлата ...