Акценти
Начало / Култура / Лауреатски дни „Катя Попова” кандидатства за член на Българската асоциация на фестивалите

Лауреатски дни „Катя Попова” кандидатства за член на Българската асоциация на фестивалите

На предстоящото заседание на ОбС-Плевен в края на месец февруари ще бъде обсъден и гласуван актуализираният Статут на Международния музикален фестивал лауреатски дни”Катя Попова”. Новият Статут е условие за кандидатстване на Международния фестивал за член на Българската асоциация на фестивалите и в последствие на Европейската асоциация на фестивалите, се посочва в мотивите на вносителя на предложението – кмета на Плевен Георг Спартански.

Международният музикален фестивал лауреатски дни”Катя Попова” се организира и провежда през две години, съгласно първия си Статут от 1966 г., в който са правени малки промени през 1988 г. През настоящата година ще се проведе неговото ХХХ-то издание  и ще бъдат отбелязани 50 години от първия фестивал.

Съгласно Статута кметът на Община Плевен назначава Организационен комите за провеждане на фестивала. Членове на комитета са изтъкнати музикални творци,видни общественици, участващи без заплащане, както и експерти от отдел „Култура”. Председател на Олганизационния комитет е заместник-кметът по културата или началник отдел „Култура”, е записано в актуализирания Статут на фестивала. Организационният комитет решава дали ще има външен селекционер на участници във фестивала и дали ще има съпредседател по творческата организация на музикалния форум.

Популяризирането на фестивала ще става чрез медийни партньорства, собствен уеб сайт и профил в социалната мрежа.

Регламентът на фестивала предвижда участие само на лауреати  и носители на награди от престижни международни и национални музикални конкурси в областта на класическата музика, предхождащи  3 години поредното му издание. Възрастта на участниците е 33 години за инструменталистите и 35 – за певците.  Музиканти и певци от Плевен могат да участват в програмата, независимо от възрастта и времето, когато са били лауреати на международен конкурс, участвали в предишни издания на фестивала, но не в две поредни издания.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...