Акценти
Начало / Култура / Лалка Павлова със софийска премиера на новата си стихосбирка

Лалка Павлова със софийска премиера на новата си стихосбирка

Плевенската поетеса Лалка Павлова ще представи новата си стихосбирка „Трънчета в петата” в Градската библиотека в София на 31 май. Това е осмата поред стихосбирка на Лалка Павлова. В нея тя е събрала 59 лирически миниатюри, както самата тя нарича стихотворенията си от „Трънчета в петата”.

Събраното в новата стихосбирка е дълбоко премислено и подредено, както е във всяка друга книга на поетесата. Стиховете не могат да оставят читателя безразличен, така както трънчето в петата постоянно те държи в напрежение. В случая думите, словото са тези трънчета, които Лалка Павлова боцва в читателя, за да го провокира, за да не го остави да отмине с безразличие.

Стихосбирката е изградена от два цикъла – „Дълбоко море без грях” и „Резонанси”. Първият е философски, интимен. Във втория стиховете са социално ангажирани, отразяват случващото се около нас. Всяко стихотворение има мото, с което е свързано самото произведение.

Книгата започва с програмното „Трънчета в петата” и завършва  със стихотворението „България”. То започва с мото от Веселин Ханчев – „Жив съм!”, за да развие поетесата темата за България, която въпреки всичко вика „Жива съм!”.

”Като всичко истинско, естествено нейният талант не крещи, не гримасничи, за да привлече вниманието, пише в предговора на книгата Надя Попова. –  Това е лирика, отглеждана не в лабораторията на модернистичните приумици или епигонстваща по маниера на някой нашумял поет, а извираща от дълбините на един самороден талант, на едно мислещо сърце, на сетивност, в която природата и интелектът са в единство”.

В София новата стихосбирка на Лалка Павлова ще бъде представена от Здравка Шейретова. Издател на книгата е издателство „Българска книжица”, дизайнът на корицата е дело на Калин Павлов – син на поетесата.

Лалка Павлова е преподавател по литература в Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен, дългогодишен ръководител на литературно студио „Огледала”, а от година е председател на Дружеството на писателите в Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...